Minder pesticidenresidu’s in biovoeding

18 april 2018

Uit een nieuw Europees rapport blijkt dat er veel minder pesticidenresidu’s op biovoeding zitten dan op gangbare voeding.

Elk jaar brengt het EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, een rapport uit met daarin cijfers over pesticidenresidu’s op onze voeding. Op basis van die data hebben ze nu een rapport gemaakt waarin ze het aantal pesticidenresidu’s bij biovoeding en gangbare voeding met elkaar vergelijken voor de periode van 2013 tot 2015. In totaal werd getest op 213 verschillende pesticiden.

Ze onderzochten daarbij enkel onbewerkte voeding, van zowel plantaardige als dierlijke oorsprong: groenten, fruit, vlees, melk , eieren en granen. 

De resultaten liegen er niet om. 6,5 procent van alle bioproducten bevatten waarneembare residu’s van een of meer pesticiden. Voor de gangbare producten ligt dat cijfer op 44,5 procent.
In 0,2 procent van de bioproducten werd de toegelaten drempelwaarde overschreden. Bij de gangbare producten lag dat op 1,2 procent.

VOORAL BIJ FRUIT
Het rapport laat toe om per productgroep de resultaten te bekijken. Zoals verwacht werden in dierlijke producten veel minder vaak pesticidenresidu’s terug gevonden dan in plantaardige producten. Bij de gangbare plantaardige producten blijken residu’s het vaakst gemeten te worden op fruit. Op meer dan 60% van alle stalen van gangbare appel en op meer dan 70% van alle stalen van gangbare peren, tafeldruiven, aardbeien, bananen, perziken, appelsienen en mandarijnen werden een of meerdere residu’s teruggevonden. 

Bij de groep groenten en granen wordt het minst vaak residus gemeten op kolen (minder dan 15%). Op rijst, aardappelen, prei, erwt en broccoli wordt in meer dan 25% van de stalen een of meerdere residu’s gevonden. In de overige groenten en granen (tarwe, aubergine, tomaten, zoete pepers, spinazie, rogge, haver, sla, komkommer, bonen, zijn op gemiddeld 35 à 55% van de stalen een of meerdere residu’s gevonden. Dierlijke producten als melk, vlees en eieren trekken het algemene totaal naar beneden: bij minder dan 10% van alle gangbare, dierlijke stalen werden een of meerdere residu’s teruggevonden.

Bij de biologische productgroepen blijken het vaakst residuen gevonden te worden bij bananen, spinazie, sla, mandarijnen, haver (meer dan 10% van de stalen); bij alle overige productgroepen worden op minder dan 10% van de stalen een of meerdere residu’s gevonden. Het rapport wijst er nog op dat in bio residuen kunnen voorkomen omwille van verschillende redenen. Zo is een beperkt aantal middelen toegelaten in de biologische teelt. Daarnaast kunnen contaminatie, drift, resterende pesticiden in de bodem en dergelijke meer residuen verklaren. (figuur 1, pag 18)

In de biolandbouw zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen toegestaan, maar wel enkele natuurlijke. Deze middelen mogen alleen worden ingezet als het echt nodig is.

Het volledige rapport 'Monitoring data on pesticide residues in food: results on organic versus conventionally produced food' vind je hier

Nieuwsfoto: Astrid Agemans, BioStation Antwerpen