Project rond bioplantgoed afgerond

4 mei 2015

Het kortlopende project “Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit” ging in overleg met plantenkwekers, telers en verdeelpunten op zoek naar oplossingen voor logistieke en andere knelpunten bij het vinden van bioplantgoed.

Elke teler kent het belang van kwalitatief en robuust plantmateriaal. Maar wat zijn de mogelijkheden voor jouw bedrijf om er aan te geraken? Biologische plantenkwekers zijn nu eenmaal niet zo dik gezaaid in Vlaanderen. En het zelf opkweken is een hele uitdaging, want plantenopkweek is de voorbije decennia meer en meer geëvolueerd naar een apart vakgebied met vereiste infrastructuur en mechanisatie.

Binnen het kortlopende project “Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit” (van PCG, Inagro en Bio Zoekt Keten) werden alle biologische groentetelers bevraagd. Vooral vanuit West-Vlaanderen en Limburg kwam er een sterke logistieke beperking naar voor. Op basis van deze bevraging werd in dialoog gegaan met de gekende biologische plantenkwekers. De kleinere regionale plantenkwekers kwamen samen op verschillende bedrijven om kennis uit te wisselen en zo van elkaar te leren.Dit alles werd teruggekoppeld tijdens een telersbijeenkomst met de biologische groentetelers.

Als afsluiter van dit project zetten we de mogelijkheden voor de aankoop van bioplantgoed nog even op een rijtje. Die vind je in het volledige verslag. Met de grote plantenkwekers werd ook onderzocht hoe zij hun dienstverlening kunnen verbeteren en hoe biologische boeren hier ook zelf aan kunnen bijdragen.

Nieuwsfoto: Ourobouros, Kjell Gryspeert