Nieuwe Schoonste Boerin gezocht

14 mei 2012

Field Communication gaat opnieuw op zoek naar enthousiaste land- en tuinbouwsters die zich twee jaar lang willen inzetten als ambassadrice van de sector. Behalve roem en eer als ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’, wacht de winnares een mooi prijzenpakket. Huidig titeldraagster en bioboerin Cindy Declercq mocht vrijdag haar grote prijs in ontvangst nemen: een jaar gratis gebruik van een John Deere tractor.

Bioboerinnen opgelet! Field Communication gaat opnieuw op zoek naar enthousiaste land- en tuinbouwsters die zich twee jaar lang willen inzetten als ambassadrice van de sector. Behalve roem en eer als ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’, wacht de winnares een mooi prijzenpakket. Huidig titeldraagster en bioboerin Cindy Declercq mocht vrijdag haar grote prijs in ontvangst nemen: een jaar gratis gebruik van een John Deere tractor.

Met de verkiezing ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’, die al aan zijn vijfde editie toe is, wil Field Communication het imago van de landbouwsector verbeteren en het beeld van de hedendaagse boerin ‘upgraden’. “Vlaamse land- en tuinbouwsters zijn moderne, ondernemende vrouwen, die weten wat werken is én hun wereld kennen. Vaak wordt dit nog miskend”, stelt coördinator Bert Vansteelandt.

Alle vrouwen die minstens 18 jaar oud zijn en voltijds dan wel deeltijds actief zijn in een land- of tuinbouwbedrijf, kunnen zich nog tot en met 17 september kandidaat stellen. “Voldoen aan het schoonheidsideaal is geen voorwaarde”, voegt Vansteelandt toe. “Wij zoeken de ‘schoonste boerin’, niet de mooiste. Dit wil zeggen dat we vrouwen zoeken met een groot hart voor de sector, een gezonde dosis lef, présence en boerinnenverstand.” Ondernemende bioboerinnen passen dus perfect in dit plaatje. Schrijf je in en zet jouw bedrijf en de biosector in de kijker!

Uit de kandidaten worden 10 finalisten verkozen, die vanaf oktober zullen worden klaargestoomd voor de verkiezingsavond op 12 januari tijdens Agriflanders. Nieuw dit jaar is de mediatraining en vorming die alle finalisten krijgen. “De Schoonste Boerin en haar eredames treden op als ambassadrice van de sector. Het is dus belangrijk dat zij voldoende thuis zijn in alle deelsectoren, en journalisten met enig zelfvertrouwen te woord kunnen staan”, legt Vansteelandt uit.

Dat de verkiezing tot Schoonste Boerin ook kan bijdragen tot de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de dame in kwestie, bewijst huidig titeldraagster Cindy Declercq. “Ik ben zelfstandiger geworden en durf meer te ondernemen. Zo ben ik op het bedrijf van mijn ouders gestart met de bouw van een educatieve zelfoogstboerderij, een plan dat zich door mijn verkiezing is beginnen te vormen.”

Cindy zal er dit jaar vooral aardbeien en kleinfruit telen, die consumenten via een automaat (aardbeien) kunnen kopen of zelf kunnen komen plukken (kleinfruit). Volgend jaar hoopt ze dat uit te breiden met een groentetuin, waarop mensen een soort abonnement kunnen nemen, en een bio-bus waarin consumenten kunnen investeren in ruil voor aankoopbons. Een volgende plan is hoevetoerisme en hoeveverwerking, “zodat mensen hier terecht kunnen voor een totale boerderijbeleving”.

Naar aanleiding van dat nieuwe project, mocht Cindy vrijdag op de Aveschootshoeve in Lembeke haar grote prijs als Schoonste Boerin in ontvangst nemen. Gedurende een jaar mag zij gratis een tractor van John Deere, model 6830, gebruiken. Voor ondersteuning en onderhoud zal ze bovendien gratis terechtkunnen bij een lokale dealer.

Meer info: www.schoonsteboerin.be

Bron: Vilt