Steden wereldwijd roepen op tot meer biologische landbouw

14 oktober 2019

Op een burgemeesterscongres in Kopenhagen hebben verschillende wereldsteden opgeroepen tot meer biologische voeding in het publieke leven. Ze zien dat als een van de middelen om de impact van de klimaatverandering te beperken.

94 wereldsteden, waaronder New York, Parijs en Peking, hebben zich al een tijd verenigd in het C40-platform. Via deze weg willen ze op lokaal niveau de klimaatdoelstellingen realiseren zoals die in Parijs zijn afgesproken. Ze vertegenwoordigen samen meer dan 700 miljoen inwoners. Hun engagement heeft dus een behoorlijke impact. Er zijn geen Belgische steden aangesloten bij dit initiatief. 

Vorige week kwamen de burgemeesters  van deze steden samen in Kopenhagen om te kijken naar hoe hun lokale voedselbeleid kan helpen in de klimaatstrijd. Het resultaat is de verklaring 'Good Food Cities': die bevat verschillende acties die steden willen ondernemen om voedsel op een duurzame manier te produceren.

Een van de oplossingen die in de verklaring wordt genoemd is de aankoop van biologische voeding bij bioboeren. Daarnaast wordt er ook gekeken naar minder voedselverspilling en meer plantaardige voeding.

De bedoeling is nu dat de steden op basis van deze verklaring met eigen actieplannen komen en bijvoorbeeld hun aankoopbeleid bijsturen. 

Nieuwsfoto: Astrid Agemans