Seminarie over bio op Agriflanders toont tekorten voor verschillende producten

16 januari 2017

Op 12 januari organiseerden Bio zoekt Boer en Bio zoekt Keten op Agriflanders een seminarie over groeikansen in de biologische sector. Er zijn voor een aantal producten tekorten op de markt.

De aanleiding voor dit seminarie was een toenemende interesse in bioproducten vanuit de marktspelers en consumenten. Ondanks een stijgend aantal omschakelaars blijven er tekorten voor diverse producten.

Welke tekorten dat waren, werd duidelijk uit de toelichting van de diverse sprekers. Luc Van Bellegem (VLAM) schetste de binnenlandse consumptie van biologische producten. Voor 2016 tekent hij voorlopige groeicijfers van 20% op. Groenten, fruit, aardappelen en eieren zijn de populairste producten, maar ook brood en zuivel doen het goed. Anaïs Pauwels, sustainable manager bijDelhaize, bevestigde deze cijfers en gaf aan dat Delhaize in de toekomst het gamma aan bioproducten verder zal uitbreiden. Toch ondervinden ze regelmatig dat de beschikbaarheid van bepaalde producten beperkt is. Extra Vlaamse producenten en verwerkers zijn dus welkom voor een aantal productcategorieën.

TEKORTEN
Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw in West-Vlaanderen, vertelde hoe zij omschakeling stimuleren om aan de lokale marktvraag te voldoen. Guy Hex (Capra) gaf duidelijk aan dat er een structureel tekort is aan biologische geitenmelk. Op dit moment wordt er zeer veel melk aangekocht uit Nederland, omdat er in België niet voldoende beschikbaar is. Hier liggen dus nog kansen, mede door de goede en stabiele marktprijs voor biogeitenmelk.

Karel Belmans (BFV) ziet vooral nog kansen in bijkomende biologische productie van peren voor de exportmarkt, lang bewaarbare appels (beperkt) en industriefruit. Een geleidelijke groei van het areaal is wenselijk, schokeffecten moeten vermeden worden.

Luc Rooryck (Lutosa) zoekt naar bijkomende telers van bioaardappelen voor friet en vlokken. Hij wil daarbij ook het initiatief nemen om meer plaagresistente rassen te gebruiken, zoals Carolus, om zo meer continuïteit en bedrijfszekerheid te garanderen.

Wie vragen heeft over de marktkansen voor bio kan terecht bij Paul Verbeke van Bio zoekt Keten. Wie meer informatie wil over omschakeling naar biologische productie kan terecht bij Sander Van Haver van Bio zoekt Boer.