Hoe ziet bio er uit in 2030?

15 juni 2015

Tijdens zijn Europees congres in Riga afgelopen week heeft IFOAM EU zijn visie op bio in 2030 voorgesteld. De tekst kwam tot stand met input van de hele biosector en dient als leidraad voor de strategieën van de Europese koepelorganisatie.

De visietekst "Transforming Food & Farming: an organic vision for Europe in 2030" is het resultaat van anderhalf jaar samenwerken en bevat bijdragen van meer dan 300 stakeholders. Volgens de tekst zal Europa in 2030 gekozen hebben voor een eerlijk, milieubewust, gezond en zorgzaam systeem. EU-leiders zullen pleiten voor veranderingen in de bestaande voedsel- en landbouwsystemen. Daarbij staat een holistische aanpak centraal. Bio zal bloeien dankzij een samenwerking met initiatieven als fairtrade, agro-ecologie en stadslandbouw. Er zullen ook bruggen gebouwd worden naar andere stakeholders uit de voedsel- en landbouwwereld. 

"Bio is altijd een voorloper geweest en moet dat blijven", zegt IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes. "De laatste 15 jaar is onze sector ontzettend gegroeid. Dat biedt niet alleen kansen, maar ook uitdagingen. Het werd tijd dat we als biobeweging keken naar waar bio op dit moment staat en wat de toekomst nog brengt. De afgelopen maanden hebben we verschillende belanghebbenden betrokken bij deze visietekst. Zij dachten mee na over onze huidige situatie en en waar we tegen 2030 naartoe willen. Het resultaat is deze visietekst."

"We zijn erg blij dat de weg die voor ons ligt is uitgetekend, maar nu begint het werk pas. Tijdens ons Europese congres lanceerden we deze visie en zijn we meteen beginnen werken aan een realistische, toekomstgerichte strategie." Dat zegt Marco Schlüter, Directeur van IFOAM EU. "Onze Visie 2030 en onze strategieën zijn de tools die nodig zijn om op lange termijn te slagen."

IFOAM EU moedigt tot slot aan om ook deze visietekst en de bijhorende strategieën ook op regionale sectoroverlegmomenten op te nemen, te verfijnen en dan te implementeren. 

Je vindt de hele visietekst hier. 

Bron: IFOAM EU