Zwitserse biomarkt boomt

20 april 2015

De biomarkt in Zwitserland boomt. De jaaromzet groeide met 7,5 procent. Zwitserland heeft zo, op Denemarken na, het grootste marktaandeel voor bio wereldwijd. Liefst 7,1 procent van de verkochte voedingsproducten zijn biologisch gecertificeerd.

De jaaromzet groeide met 7,5 procent, van 2,05 miljard CHF (1,69 miljard euro) tot 2,20 miljard CHF (1,81 miljard Euro). Het marktaandeel voor bioproducten ligt op 7,1%. Denemarken doet het nog net iets beter, met een marktaandeel van 8 procent. 

In 2014 waren er 6.387 biologische landbouwers in Zwitserland, een toename van 79 procent in vergelijking met 2013. Het areaal nam toe met 3.000 ha en bedraagt 12,3% van het totale landbouwareaal. Het totaal aantal (gangbare + bio) landbouwbedrijven neemt in Zwitserland wel af met 2%, een trend die ook in de rest van Europa merkbaar is.

Biologische voedingsmiddelen worden vooral in supermarkten verkocht. COOP en Migros hebben samen een marktaandeel van 75%. In deze ketens heeft bio een aandeel van 7,1% van de omzet. Gespecialiseerde biowinkels hebben een marktaandeel van 12,6%, terwijl 5% rechtstreeks van boer aan consument wordt verkocht.

Het grootste marktaandeel is voor biologische eieren (22,7%), gevolgd door brood (19,8%). Ondanks de toegenomen productie kan de vraag naar bioproducten niet helemaal ingevuld worden met Zwitserse producten. Vooral graan, rundvlees, steenfruit, bessen en oliehoudende gewassen zijn onvoldoende beschikbaar.

Het jaarverslag (in het Frans) van Biosuisse lees je hier.  

Bron: Biosuisse
Nieuwsfoto: Biosuisse