Co-creatieve Workshop: toegang tot grond

vrijdag, maart 12, 2021 - 10:00 tot 12:30
Sector: 
producent

De moeilijke toegang tot landbouwgrond vormt één van de belangrijkste drempels om een agro-ecologisch bedrijf te starten, uit te breiden, veilig te stellen en te verduurzamen. De Landgenoten en FIAN organiseren in samenwerking met Voedsel Anders op 12 maart een online workshop om te komen tot beleidsaanbevelingen om de toegang tot grond voor agro-ecologische boer.inn.en te vergemakkelijken.

WAT

Terwijl Europa zich als doel stelt om 25% van het landbouwareaal om te schakelen naar bio tegen 2030, en de vergrijzende en uitdunnende landbouwpopulatie Europa zorgen baart, zien we dat in Vlaanderen het bio-areaal nog steeds geen 2% haalt en het aantal boeren ook hier sterk daalt. Desondanks wordt de toegang tot grond voor nieuwe en agro-ecologische boeren bemoeilijkt.

De moeilijke toegang tot landbouwgrond voor boer(inn)en vormt één van de belangrijkste drempels om een agro-ecologisch bedrijf te starten, uit te breiden, veilig te stellen en te verduurzamen. Grond blijkt te duur, te snel verkocht, omgevormd tot paardenwei of tuin, of ongeschikt wegens beperkende wetgeving.

De Landgenoten en FIAN verwierven inzicht in de grondproblematiek en wensen samen met Wervel, BioForum en Voedsel Anders te komen tot beleidsaanbevelingen om de toegang tot grond voor agro-ecologische boer(inn)en te vergemakkelijken. Via een online workshop willen we werken aan een gedeeld en toekomstgericht beleidsadvies.

Voor wie? Gericht op de agro-ecologische gemeenschap: actieve en toekomstige boer(inn)en enerzijds; en naar experts uit specifieke vakgebieden anderzijds.

 De online workshop bevat meerdere thema's. In de volledige uitnodiging vind je meer informatie

Inschrijven kan via dit formulier tot en met woensdag 10 maart. 

Locatie: 

Online

Organisator: 

De Landgenoten, FIAN en Voedsel Anders