1 miljoen handtekeningen om bijen én boeren te redden

31 augustus 2021

Sinds 2019 loopt de Europese petitie "Save Bees And Farmers". Die moet tegen 30 september 2021 1 miljoen handtekeningen verzamelen, omdat Europa dan verplicht wordt om wetgevende initatieven rond dit thema te ondernemen. 

Afbeelding
Kobe Van Looveren

Als dit initiatief tegen 30 september 2021 1 miljoen handtekeningen verzamelt, moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze de eisen van de campagne in wetgeving kunnen omzetten. Jouw handtekening is daarom ontzettend belangrijk. Je kan de petitie hier tekenen

Heb je je handtekening al gezet? 

Deel deze petitie dan via jouw communicatie met je klanten. Zet een bericht op je website, in je nieuwsbrief of deel de petitie op je sociale media!  

Waarover gaat de petitie?

Wetenschappers uit de hele wereld, verenigd onder IPBES, riepen eerder al op om het enorme biodiversiteitverlies ernstig te nemen en dringend actie te ondernemen. 'Ecosysteemdiensten zoals bestuiving en gewasbescherming staan steeds meer onder druk. Bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor onze voedselproductie: twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten.'

Met dit Europees Burgerinitiatief roept de beweging Voedsel Anders samen met 89 Europese Partners de Europese Commissie op om wetsvoorstellen in te dienen voor:

  • De uitfasering van synthetische pesticiden tegen 2035: Tegen 2030 zou 80% van de synthetische pesticiden in de EU-landbouw verboden moeten zijn, te beginnen met de gevaarlijkste, om tegen 2035 100% vrij te zijn van synthetische pesticiden.
  • Herstel van de biodiversiteit: De natuurlijke ecosystemen in landbouwgebieden moeten hersteld worden zodat landbouw en biodiversiteit hand in hand kunnen gaan.
  • Steun voor boeren in de omschakeling: Het (Europese) landbouwbeleid moet hervormd worden door prioriteit te geven aan kleinschalige, gevarieerde en agro-ecologische landbouw.