Boeren

De Europese biowetgeving bevat productieregels voor boeren die biologisch willen werken. 

Bio & de Wet

De basisvoorwaarden voor biologische productie liggen vast in Europese Verordeningen. Ze gelden dus in alle Europese lidstaten. Het zijn diezelfde lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de correcte uitvoering van deze regels. In België is landbouw een gewestelijke bevoegdheid. Vlaanderen is dus verantwoordelijk en zij kunnen aanvullende regels opstellen. Voor concrete vragen over wetgeving kan je steeds contact opnemen met onze adviseur Wetgeving of je controleorganisatie. Je vindt de officiële Europese en Vlaamse wetteksten ook op de website van de Vlaamse overheid.  

Onze publicatie Bio & de wet maakt je op een heldere manier wegwijs door alle Europese en Vlaamse wetteksten die betrekking hebben op de biosector. Deze publicaties bevatten de biowetgeving vanaf 1 januari 2022. 

Afbeelding
bio en de wet plantaardige productie cover

Bio & de Wet Plantaardige productie
Laatst aangepast november 2023

Online lezen

Afbeelding
bio en de wet cover dierlijke productie

Dierlijke productie
Laatst aangepast november 023

Online lezen

Afbeelding
bio en de wet cover verwerking veevoeders

Verwerking veevoeders
Laatst aangepast november 2023

Online lezen

Contaminatie vermijden

Soms krijg je als bioboer van je controleorganisatie te horen dat er niet-toegelaten stoffen zijn teruggevonden op je producten. Vaak is dat het gevolg van contaminatie. Je teelt niet onder een afgesloten stolp, dus sommige residuen zijn onvermijdelijk. Bepaalde contaminaties zijn echter wél te voorkomen. Met de analysetool van BioForum kan je de risico's voor jouw bedrijf in beeld brengen en de nodige maatregelen voorzien.