Voedingsbedrijven

Bij voedingsbedrijven ligt de nadruk van de biowetgeving op receptuur, gebruik van additieven en de scheiding tussen gangbaar en bio. Wij lijsten alle regels hieronder op en voorzien ook een aantal handige infofiches waarmee je in je eigen bedrijf aan de slag kan. 

Bio en de wet

De basisvoorwaarden voor biologische productie liggen vast in Europese Verordeningen. Ze gelden dus in alle Europese lidstaten. Het zijn diezelfde lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de correcte uitvoering van deze regels. In België is landbouw een gewestelijke bevoegdheid. Vlaanderen is dus verantwoordelijk en zij kunnen aanvullende regels opstellen. Voor concrete vragen over wetgeving kan je steeds contact opnemen met onze adviseur Wetgeving of je controleorganisatie. Je vindt de officiële Europese en Vlaamse wetteksten ook op de website van de Vlaamse overheid.  

Onze publicatie Bio & de wet maakt je op een heldere manier wegwijs door alle Europese en Vlaamse wetteksten die betrekking hebben op de biosector. Deze publicaties bevatten de biowetgeving vanaf 1 januari 2022. Laatste update: februari 2023. 

 

Afbeelding
cover bio en de wet verwerking

Verwerking
Laatst aangepast november 2023

Online lezen

Afbeelding
bio en de wet cover verwerking veevoeders

Verwerking veevoeders
Laatst aangepast november 2023

Online lezen

Contaminatie vermijden

Volgens de biowetgeving moet een verwerkend voedingsbedrijf steeds een volledige scheiding garanderen tussen de biologische en niet-biologische productieflow. Dat is vaak een hele uitdaging. 

BioForum ontwikkelde daarom een contaminatie-beheerstool. Die helpt de risicopunten in je productieketen in kaart te brengen en geeft aan hoe je problemen kan vermijden. De contaminatietool is opgedeeld in verschillende delen: Aankoop/bestelling/levering - Ontvangst - Productie - Recepturen - Verpakking - Opslag - Administratie. 

De contaminatietool zal je als bedrijf al goed op weg zetten, maar een eigen analyse is uiteraard nog altijd nodig. Productiebedrijven zijn immers zeer verschillend van elkaar. Uit een eigen analyse kunnen altijd nog specifieke risico’s naar boven komen die niet in onze lijst zijn opgenomen.

Checklists voor je bedrijf

Op zoek naar een snelle manier om te kijken of je aan alle voorwaarden voldoet uit de biowetgeving? Met onze infofiches kan je snel per thema de belangrijkste aandachtspunten controleren. 

Wil je wat uitgebreidere informatie, dan is Bio & De Wet je startpunt.