Starten als bioboer

De biosector is sinds jaren pionier op het vlak van techniek, duurzaamheid en sociaal engagement. Een bioboer combineert traditie en innovatie om te streven naar een zo duurzaam mogelijk landbouwsysteem. 

Een bioboer gebruikt geen kunstmest, geen chemisch-synthetische pesticiden of ggo’s. De gezondheid van de bodem is voor hem het hoogste goed. Via vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding houdt hij de grond vruchtbaar én zuiver.

Deze inspanningen resulteren in een bodem vol humus en actief leven, nuttige bacteriën, goedaardige schimmels en regenwormen. Een levende bodem maakt het makkelijker voor de plant om voedingsstoffen en water op te nemen. Het levert sterke en veerkrachtige granen, gezonde groenten en fruit en een gevarieerde fauna en flora.

Biologische dieren krijgen de tijd om te groeien, kunnen vrij naar buiten, eten voedzaam biologisch voer en vinden beschutting in een ruime zonverlichte stal. Een biologische veeteler kiest robuuste rassen die niet gauw ziek worden om het gebruik van geneesmiddelen zoveel mogelijk te beperken. De dieren varen er wel bij. 

OMSCHAKELPERIODE
Als startende bioboer moet je een omschakelperiode van 2 à 3 jaar doorlopen. Meld je dus eerst aan bij een controleorganisatie zodat je periode begint te lopen. Ook tijdens de omschakelperiode is controle verplicht.

ADVIES & ONDERSTEUNING
Van zodra je geregistreerd bent bij een controleorganisatie, kan je terecht bij BioForum voor allerlei advies en ondersteuning. BioForum zorgt voor een optimale service! Meer info.
Ben je op zoek naar een leverancier of afzetmogelijkheden? Kijk eens in de online Biobedrijvengids.

Ben je van plan om als CSA-boer aan de slag te gaan, dan kan je de startersbrochure van het CSA-netwerk bekijken.

OPLEIDING
Landwijzer is het gespecialiseerd vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw en voeding in Vlaanderen. Z
e bieden reeds 20 jaar dé beroepsopleiding Bio- en BD-landbouw, het leertraject, aan voor wie professioneel actief wil worden in de biosector. Daarnaast organiseren ze cursussen, die je laten kennismaken met de sector, of je juist de kans bieden je verder te verdiepen, als je reeds actief bent.
www.landwijzer.be 

Ook het Nationaal Agrarisch Centrum (NAC), Het PCLT en De Groene Kring organiseren op regelmatige tijdstippen sectorspecifieke cursussen (Type B). Op hun website vind je meer info over hun actueel vormingsaanbod. 

STARTERSBROCHURE
BioForum Vlaanderen maakte een stappenplan om bioboer te worden voor wie nog niet boert. Deze startersbrochure helpt jou op weg om een concreet bedrijfsplan uit te werken. 

online lezen
download
bestellen - gratis

Foto: Kjell Gryspeert, Natlandhoeve