Voor winkeliers

Een biowinkelier is de laatste schakel in een volledig gecontroleerde keten. Verkooppunten vind je in alle soorten en maten, van kleine buurtwinkels over boeren met thuisverkoop tot supermarkten.

 

Afbeelding
klant rekent af aan kassa biowinkel
Sophie Nuytten - Bioshop Klimop

Kiezen voor bio

Elke winkel - of je nu hoevewinkel, buurtwinkel of winkelketen bent - die bio verkoopt aan de consument, is wettelijk verplicht om zich te laten controleren. Die verplichting geldt ook als je maar een aantal bioproducten in het assortiment hebt. Een winkel die niet in orde is met de controleverplichting en toch communiceert over bio, kan gesanctioneerd worden door de overheid. 

Verkooppunten die enkel verpakte producten verkopen zijn wel automatisch vrijgesteld van deze regel. Dat komt omdat de klanten bij voorverpakte bioproducten de garantie hebben van het codenummer en het biolabel. 

Opgelet: een biocontrole is niet hetzelfde als de controle door het FAVV. Die laatste kijken enkel de voedselveiligheid na.

Biogarantie

Kies je als winkel voluit voor bio. Word dan Biogarantie-winkel. Je laat aan je klanten dan weten dat je assortiment voor meer dan 80 procent bio is. Meld je aan, en stel samen met onze adviseur een Biogarantie-schappenplan op. Zo kom je te weten hoe je assortiment bio er vandaag uit ziet en waar je nog verder kan groeien in je biologisch aanbod. 

Advies en ondersteuning

Van zodra je aangemeld bent bij een controleorganisatie, kan je terecht bij BioForum voor advies en ondersteuning. Waar wij je bij kunnen helpen.

  • Op zoek naar leveranciers? Neem een kijkje in de Biobedrijvengids.
  • Om naar je klanten te communiceren over bio, kan je terecht op onze consumentenwebsite Bio Mijn Natuur en onze Facebook-pagina
  • Op zoek naar informatie om aan je klanten uit te delen?  Je kan bij ons folders, promomateriaal (stickers, affiches,...) bestellen.