Voor foodservices

De consumptie van bio blijft jaarlijks groeien. Ook buitenshuis nemen steeds meer cateringbedrijven en foodservices bio op in hun menu.

Afbeelding
horeca keuken
Sophie Nuytten - Ginette Bar

Controle in Vlaanderen niet verplicht

Onder foodservices verstaan we alle professionele keukens: restaurants, cateringbedrijven en grootkeukens. Een professionele keuken die bio op zijn menu vernoemt, is in Vlaanderen niet verplicht om zich onder controle te stellen. In Brussel en Wallonië geldt die verplichting wel. Toch biedt ook in Vlaanderen controle een meerwaarde als je wil communiceren over je biologisch aanbod. Eerlijke communicatie brengt een foodservice immers het verst. Daarom biedt Biogarantie een controlesysteem aan op maat van foodservices. 

Opgelet: vrijstelling van controle betekent niet dat je de term bio onterecht mag gebruiken. Elke verwijzing naar bio moet een verwijzing zijn naar een gecertificeerd ingrediënt, dus aangekocht bij een gecertificeerde ondernemer. Het is dus niet toegestaan om groenten uit eigen tuin als bio te omschrijven als die teelt niet gecertificeerd is.

Er zijn verschillende manieren waarop je je Biogarantie-certificaat kan krijgen. Daardoor is het voor foodservices ook eenvoudiger om bio geleidelijk in te voeren. Je kan kiezen om je volgens een van de volgende formules te laten certificeren: 

  • Certificatie voor een bepaald percentage bioproducten in je keuken
  • Certificatie voor een gerecht op je menu
  • Certificatie voor specifieke ingrediënten die je alleen nog maar bio wil gebruiken
  • Certificatie voor een occasioneel event

Meedoen aan overheidsopdrachten

Als foodservice kan je inspelen op overheidsopdrachten. Bio mag als criterium opgenomen worden in een overheidsopdracht. BioForum moedigt overheden aan om dat te doen