Wat is een Biobedrijfsnetwerk?

Tijdens de Biobedrijfsnetwerken ontmoeten bioboeren, onderzoekers en bedrijfsvoorlichters elkaar om kennis uit te wisselen over een bepaald thema.

Een bioboer focust op het ‘systeem’: bodem, plant en dier zijn verbonden en reageren op elkaar. Onderzoek of kennis over complexe systemen is beperkt, dus ben je vaak aangewezen op kennis door eigen ervaring. Dat geldt eveneens voor thema’s als afzet en samenwerking. Ook omschakelaars en jonge starters in bio hebben nood aan kennis en voorlichting.

Tijdens een Biobedrijfsnetwerk komen bioboeren, onderzoekers en bedrijfsvoorlichters samen op een biologisch bedrijf en wisselen ze kennis uit. Centraal staat de rondleiding op het gastbedrijf. Er wordt gekeken naar de actualiteit en lopende onderzoeksprojecten om bestaande en nieuwe kennis met elkaar te verbinden. Je leert dus niet alleen zelf bij, maar deelt ook je eigen ervaringen.

Jouw vragen vormen de basis van het netwerk. Je krijgt antwoorden en stuurt mee het onderzoek. Onderzoekers zijn blij oplossingen te kunnen zoeken voor problemen die zich in de praktijk stellen. Daarnaast is het ook een uitstekend moment om collega’s te ontmoeten en te netwerken.

De Biobedrijfsnetwerken worden per sector georganiseerd, en sommige periodes is een bepaald netwerk meer of minder actief. Momenteel zijn er netwerken actief in de sectoren melkvee, vleesvee, geiten, pluimvee, varkens, gemengde bedrijven, vollegrondsgroenten en kleinfruit. Daarnaast bestaat ook een Vakgroep Pitfruit en organiseert PCG bijeenkomsten voor glasteelt.

ONDERZOEK STUREN
Verschillende centra voeren onderzoek naar biologische landbouw en veeteelt. Maar inspanningen van onderzoekers halen pas iets uit als hun onderzoek aansluit bij de dagelijkse bedrijfspraktijk.

In de Biobedrijfsnetwerken kom je rechtstreeks in contact met voorlichters en praktijkcentra en kun je hen zelf vragen stellen. De voorlichters en praktijkcentra staan ook in nauw contact met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek; zo kunnen zij hun onderzoek onderling ook beter afstemmen. Een vruchtbare samenwerking! Het onderzoekscentrum CCBT speelt hierin een belangrijke rol.

MEEDOEN?
Elke geïnteresseerde bioboer is welkom. Voorwaarde? Jouw bereidheid om actief deel te nemen aan de uitwisseling. Biobedrijfsnetwerken staan ook open voor ‘beginners’, of je nu boer in omschakeling bent of jonge starter. Je moet wel al aangemeld zijn bij een controleorganisatie. Meld je aan of vraag meer info via onze Coördinator LandbouwPraktisch vinden de Biobedrijfsnetwerken over heel Vlaanderen plaats. Je ontvangt de uitnodigingen in je mailbox en vindt ze ook terug in onze tweewekelijkse nieuwsbrieven.

De Biobedrijfsnetwerken worden georganiseerd door BioForum en via Landwijzer gefinancierd door de Vlaamse overheid. Ze bestaan sinds 2009 en werden methodologisch ondersteund door het Louis Bolk Instituut en het opleidingscentrum voor biologische landbouw Landwijzer

JAARVERSLAGEN
Hieronder vind je de jaarverslagen van de afgelopen jaren. Zo kan je zien op welke thema's de Biobedrijfsnetwerken allemaal inzetten.