Biobedrijfsnetwerken

Tijdens de Biobedrijfsnetwerken ontmoeten bioboeren, onderzoekers en bedrijfsvoorlichters elkaar om kennis uit te wisselen over een bepaald thema.

Afbeelding
rondleiding boerderij
Sophie Nuytten

Ontmoetingen

Omdat de kennis over holistische landbouwsystemen vaak complex en beperkt is, is een bioboer aangewezen op kennis door eigen ervaring. Maar ook omschakelaars en jonge starters in bio hebben nood aan kennis en voorlichting. De Biobedrijfsnetwerken willen daarin helpen

Tijdens deze ontmoetingen komen bioboeren, onderzoekers en bedrijfsvoorlichters samen op een biologisch bedrijf en wisselen ze kennis uit. Centraal staat de rondleiding op het gastbedrijf. Daarnaast is het een uitstekend moment om collega’s te ontmoeten en te netwerken.

Onderzoek sturen

Verschillende centra voeren onderzoek naar biologische landbouw, maar onderzoekers zoeken liefst oplossingen voor problemen die zich in de praktijk stellen. Daarom is het contact tussen boer en onderzoeker erg waardevol.

Tijdens een Biobedrijfsnetwerk kom je rechtstreeks in contact met voorlichters en praktijkcentra en kun je hen zelf vragen stellen. Die vragen vormen de basis van een Biobedrijfsnetwerk. Op die manier stuur je mee het landbouwonderzoek. De voorlichters en praktijkcentra staan ook in nauw contact met fundamenteel wetenschappelijk onderzoek; zo kunnen zij hun onderzoek onderling ook beter afstemmen. Een vruchtbare samenwerking! Het onderzoekscentrum CCBT speelt hier een belangrijke rol.

Per sector

De Biobedrijfsnetwerken worden per sector en/of afzetkanaal georganiseerd. Niet elk Biobedrijfsnetwerk is altijd even actief. In het verleden organiseerden we onder meer Biobedrijfsnetwerken melkvee, vleesvee, geiten, varkens, pluimvee, groenten in de korte keten, groenten in de lange keten, bloemen en kleinfruit.

Bioboeren glasteelt werken kunnen terecht bij het Proefcentrum voor de Groenteteelt.

Pitfruittelers komen samen in de Vakgroep Pitfruit. Je kan daarvoor terecht bij pitfruitteler Katleen Deconinck van Reinroods BioFruit.

Meedoen?

Elke geïnteresseerde bioboer is welkom. Voorwaarde? Jouw bereidheid om actief deel te nemen aan de uitwisseling. Biobedrijfsnetwerken staan ook open voor ‘beginners’, of je nu boer in omschakeling bent of een jonge starter. Je moet wel al aangemeld zijn bij een controleorganisatie.

De Biobedrijfsnetwerken kunnen over heel Vlaanderen plaatsvinden. We versturen de uitnodigingen via onze tweewekelijkse sectornieuwsbrief. Die ontvang je normaal automatisch als marktdeelnemer, ook als je geen lid bent van BioForum. Laat het ons weten als je deze nieuwsbrieven niet ontvangt.