BioForum en Boerenforum doen mee aan de Kruiwagenmars

02 mei 2023

Van 24 tot 31 mei 2023 slaan een groep vrijwilligers van Belgische en Nederlandse organisaties de handen in elkaar om te pleiten voor een levende bodem. Dat doen ze met een kruiwagenmars die begint in het Nederlandse Zundert en eindigt in het Europees parlement. Iedereen is welkom om mee te stappen, met of zonder kruiwagen! 

Boeren, boerinnen en burgers staan voor nogal wat grote uitdagingen:  CO2, stikstof, water, klimaat en gezondheid. De kranten berichten er dagelijks over. Landbouw en natuur worden bedreigd in hun bestaan, het klimaat verandert, burgers zien hogere prijzen en een lagere kwaliteit van het voedsel. Oplossingen voor deze uitdagingen komen samen in de bodem. Als we de bodem centraal stellen kunnen we meerdere problemen werkenderwijs en gelijktijdig oplossen. Waarbij burger, boer(in) én natuur samen winnen.

Dat willen we met de kruiwagenmars onder de aandacht brengen. Daarom vertrekken we op 24 mei in het Nederlandse Zundert om dan elke dag met onze kruiwagens langs tal van bedrijven te gaan die op hun eigen manier de bodem centraal stellen. Op 31 mei komen we aan in Brussel, waar we ons bodemmanifest zullen overhandigen aan EU-Commissaris Frans Timmermans. 

Iedereen is welkom om een of meerdere dagen mee te stappen. Je vindt het volledige parcours op de website. Inschrijven kan via het formulier hieronder. 
 

Ook BioForum en Boerenforum lopen mee

Boerenforum en BioForum steunen deze mars door een deel van het traject naar Brussel te begeleiden en activiteiten bij interessante bedrijven op de route te organiseren. Boerenforum organiseert de activiteiten op 28 en 29 mei, BioForum de activiteiten op 30 mei. 

28 mei
Duffel – Zemst    

Op 28 mei wandelen we met Boerenforum van Duffel richting Zemst met verschillende interessante tussenstops.

Museum ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver
Museum ‘t Grom in Sint-Katelijne-Waver vertelt ons de geschiedenis van meer dan 300 jaar tuinbouwteelt in Mechelen en omstreken en het belang van een goeie bodem, “van grond tot mond”.

’t Hof BySONder in Mechelen
In ‘t Hof bySONder stoppen we voor een Aarde dans. Een duurzame, circulaire en holistische plek voor werken en leven in harmonie met o.a. een kweekplek voor voedselbossen.

Van Hasendonck in Zemst
Familie Van Haesendonck verwelkomt ons op hun boerderij in hartje Zemst. Een echt gemengd familiebedrijf waar 4 broers en hun zus samen de regio van gezond voedsel voorzien met aandacht voor het sluiten van kringlopen en grondgebonden landbouw. De hoevewinkel en samenwerkingen met andere boeren zorgt voor connectie met de burger en een herwaardering van de boerenstiel.

29 mei
Pinksterjaarmarkt

Op 29 mei blijven we in Zemst om deel te nemen aan de pinksterjaarmarkt. Iedereen is welkom aan de stand van Boerenforum van 8 tot 15u.

30 mei
Zemst - Grimbergen

Op 30 mei wandel je met BioForum mee in Vlaams-Brabant. We houden halt bij enkele bedrijven voor wie de bodem essentieel is.

Het Vlinderveld in Zemst.
Dave van zelfoogstboerderij Het Vlinderveld in Zemst neemt je mee in het belang van toegang tot landbouwgrond en welke belangrijke rol stichting De Landgenoten hierin speelt.

KTA Horteco in Vilvoorde
De Land- en tuinbouwschool KTA Horteco in Vilvoorde weet hoe belangrijk een gezonde bodem. Zij leiden toekomstige land- en tuinbouwers op en richten dus al hun aandacht op de toekomst van onze landbouw. De stappers en studenten kunnen een open les volgen over het belang van de bodem.

Den Diepen Boomgaard in Grimbergen
Een gezonde bodem draait ook om zorg. Bij bioboerderij Den Diepen Boomgaard zit die zorg ingebakken in het bedrijf. Zo biedt het bedrijf als maatwerkplaats werkkansen aan mensen die elders op de arbeidsmarkt uit de boot vallen. Als biologisch bedrijf kiest Den Diepen Boomgaard resoluut voor kwaliteit en een milieuvriendelijke productiemethode.