BioForum lanceert verkiezing 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024

27 mei 2024

Dit voorjaar organiseert BioForum de verkiezing van 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024. Hiermee willen we de inspanningen die biologische fruittelers doen voor de biodiversiteit rondom hun bedrijf extra in de kijker zetten en consumenten bewust maken van het belang van bijen en de meerwaarde van biologisch fruit.

Om bijen en andere nuttige insecten aan te trekken nemen bioboeren allerlei maatregelen. Er worden insectenhotels geplaatst en delen van de boomgaard worden niet gemaaid. Rondom de boomgaard worden vaak houtkanten geplaatst als schuilplaats en bloemenranden aangeplant als voedingsbron. Deze ingrepen zijn dan ook noodzakelijk: de aanwezigheid van nuttige bestuivers bepaalt voor een groot deel van de oogst.

Voor hun inspanningen werden bioboeren Bart Van Parijs (Purfruit), Maarten Gelders (Den Boogerd) en Bart Van der Straeten (Staveshof) genomineerd voor de 'meest bijvriendelijke boomgaard' 2024. Deze verkiezing is een initiatief in het kader van de promotiecampagne 'De mooiste boodschap is bio - uit Europa'.

De winnaar van 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024 wordt eind juni bekendgemaakt: deze wordt bepaald door het aantal publieksstemmen en een jury die de meer professionele aspecten van de boomgaarden beoordeelt.  De vakjury bestaat dit jaar uit Joep Fourneau (Lesgever natuurlijk imkeren bij Landwijzer en natuurlijk imker), Anton Van Derbeken (lid bij Natuurlijk Imkeren), Yacine Ryckebusch (medewerker tuin bij Velt), Jens D’Haeseleer (medewerker en bijenexpert bij Natuurpunt Studie) en Marijke Van Ranst (medewerker bij BioForum en natuurlijk imker)

Fans kunnen stemmen tot en met zondag 16 juni 2024 via www.demeestbijvriendelijkeboomgaard.be. Stemmers maken daarbij ook kans op een prijzenpakket met biologische producten. 

Bekijk hier de filmpjes met de drie genomineerden!

Purfruit (Dentergem)

Den Boogerd (Halen)

Staveshof (Opwijk)