BioForum organiseert wedstrijd voor mooiste biologische kippenuitloop

05 oktober 2022

Op Werelddierendag lanceerde BioForum de wedstrijd "De mooiste kippenweide 2022". Met deze wedstrijd wil de sectororganisatie laten zien hoe biologische pluimveehouders het welzijn van hun kippen vooropstellen. 

Kippen zijn van nature echte bosvogels. Daarom hebben steeds meer biologische pluimveehouders de afgelopen jaren volop allerlei soorten bomen, struiken en planten aangeplant. Om dat ook zichtbaar te maken naar consumenten, organiseert BioForum deze wedstrijd. Dat de start van deze wedstrijd samenvalt met de start van de ophokplicht is een ongelukkig toeval, maar het neemt niet weg dat we consumenten bewust kunnen maken van de inspanningen die biologische pluimveehouders doen voor het welzijn van hun dieren. 

Een professionele jury selecteerde drie Vlaamse biologische pluimveehouders die in een filmpje vertellen hoe zij de uitloop van hun stallen hebben ingericht. Consumenten kunnen tot en met zondag 23 oktober stemmen op hun favoriet en maken daarbij kans op een biopakket. 

De wedstrijd levert twee winnaars op: er is een publieksprijs en een juryprijs die de meer professionele aspecten van de uitlopen beoordeelt. De vakjury heeft ook alle inzendingen bekeken en daaruit bovenstaande drie finalisten geselecteerd. 

De vakjury bestaat uit: Neil Van Den Broeck (onderzoeker pluimvee in het Proefbedrijf Pluimveehouderij), Charlotte Vanden Hole (onderzoeker dierenwelzijn bij ILVO), Geert Gommers (particuliere kippenhouder én auteur van de Velt-publicatie Kippen in de Tuin), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker CCBT) en An Jamart (adviseur landbouw bij Bioforum). 

De verkiezing van de Mooiste kippenweide 2022 wordt georganiseerd met financiële steun van het Europese project PPILLOW.

Bekijk hieronder de drie filmpjes van de genomineerden

Dorien Baeyens - DOBA

Jef Dries

Vicky Deprez, Bio-ei Korbol