Biologische aardappelsector ondertekent convenant robuuste aardappelen

07 september 2023

Gisteren ondertekenden de Belgische en Franse biologische aardappelsector het convenant robuuste aardappelen 2023 - 2026. De aardappelketen engageert zich om het aantal robuuste aardappelrasssen te verhogen zowel in de teelt als in de distributie. 

De ondertekening van het convenant gebeurde tijdens de internationale vakbeurs Potato Europe 2023 in Doornik, en in aanwezigheid van federaal landbouwminister David Clarinval. 

Het nieuwe convenant, dat loopt tot eind 2026, is gericht op het verhogen van het percentage robuuste rassen, zowel op het veld als in de distributie. Het benadrukt de noodzaak voor de aardappelverwerkende bedrijven om meer robuuste rassen te gebruiken bij de productie van biologische friet. Daarnaast is het ook belangrijk om biologische, robuuste en lokale rassen (bijna) het hele jaar door beschikbaar te hebben.

In de toekomst wil de sector ook het aandeel robuuste rassen zien toenemen bij zowel import als export van biologische aardappelen.

Nieuw is dat ook de Franse biologische aardappelsector zich nu mee engageert. Bij het eerste convenant, dat liep van 2019 tot 2021, waren alleen België en Nederland betrokken. Met dat eerste convenant verklaarden alle ondertekenaars (kwekers, zaadbedrijven, pootgoedproducenten, landbouwvakbonden, handelaren, verwerkers, interprofessionele organisaties, toezichthoudende organen en onderzoeksorganisaties) zich in te zetten om geleidelijk het aandeel robuuste aardappelrassen in hun activiteiten te verhogen.

Robuuste aardappelen

Robuuste aardappelen zijn rassen die resistent of op zijn minst zeer tolerant zijn tegen de aardappelziekte, mogelijk ook droogte- en hittetolerant zijn en eventueel ook een lagere of efficiëntere stikstofbehoefte hebben. Op die manier kunnen aardappelen biologisch geteeld worden zonder inzet van fungiciden en met minder stikstof. De Belgische robuuste rassenlijst 2023 bevat 35 verschillende variëteiten. 

In 2022 werden robuuste aardappelen geteeld op ongeveer 40% van het biologische aardappelareaal in België. Begin 2023 was iets meer dan 60% van de biologische aardappelen die in de supermarkten verkocht werden, robuust.