BioVLAM 2023 voor Hierford bewijst dat veeteelt en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan

05 oktober 2023

Bioveeteler Johan Christiaens van Hierford is de derde laureaat van de BioVLAM. Hij krijgt de prijs voor zijn duurzame veeteelt. 

Sophie Nuytten

De vakjury koos voor het biologisch veeteeltbedrijf Hierford uit Rollegem (West-Vlaanderen) als winnaar. Dit bedrijf is een lichtend voorbeeld van wat mogelijk is in de biologische veeteeltsector. Hierford heeft ervoor gekozen om de relatie tussen zijn Hereford-runderen en de natuur sterk te intensifiëren, niet alleen door zelf meer natuur op eigen gronden te integreren maar ook en vooral door samenwerking met verschillende partners. 

Het bioveeteeltbedrijf vond voor een groot deel van zijn 90 Hereford-runderen ecologisch beheerd grasland in samenwerking met o.a. Natuurpunt en Agentschap Natuur en Bos. Zo kunnen de dieren naar hartenlust grazen in een natuurlijke omgeving, en in ruil worden de gronden duurzamer beheerd doordat er dieren op grazen (wat anders door mensenarbeid zou moeten gebeuren). Deze aanpak brengt bioveeteelt nadrukkelijk in lijn met de natuur, en is een win-win voor alle partijen. 

Het biobedrijf focust daarnaast op vleesafzet in de eigen regio, en de runderen worden pas geslacht als ze verkocht zijn. 
De jury is verheugd dat dit bedrijf laat zien dat veeteelt en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan en een positieve impact kunnen hebben op de natuur en op de gemeenschap.

Wij hebben de ambitie om minder maar wel kwaliteitsvol en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt

Johan Christiaens, Hierford

De BioVLAM, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, bekroont al voor de derde keer een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer. 

In de lente selecteerde de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM, vijf genomineerden uit de ingestuurde dossiers. De genomineerden bedrijven waren: 

  • Bioboer Mark Van Hove (Bekkevoort): biogember- en biokurkumateelt 
  • Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker): bio-oesterzwammenteelt met daglicht
  • Hierford (Rollegem): samenwerking met partners voor weidegronden biorunderen
  • Hof ’t Klokhuis (Zwevegem): biofruitsap in blik verpakt
  • Omage (Mariakerke): plantaardige, kaasachtige bioproducten

Vervolgens ging de jury bij ieder van deze biobedrijven op bezoek om ze met eigen ogen te beoordelen op hun innovatiegehalte, aandacht voor duurzaamheid en passie voor bio.