Colruyt moet naam Eco-score veranderen

13 juni 2024

Colruyt moet de naam Eco-score afvoeren, omdat die voor verwarring kan zorgen met het Europese biolabel. Tegen ten laatste eind dit jaar moet de naam verdwijnen. 

In januari 2023 spande IFOAM Organics Europe en IFOAM France een zaak aan tegen de ‘Eco-score’. Het probleem zat hem vooral in het voorvoegsel ‘eco’, dat misleidend kan zijn voor consumenten. Dat staat ook zo in artikel 30 van de EU-verordening van 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten: daarin wordt beschreven dat de termen 'bio' en 'eco' verboden zijn als ze “de consument of gebruiker kunnen misleiden”.

Na juridisch overleg zijn de betrokken partijen nu overeengekomen dat de naam van de score afgevoerd wordt, zo meldt IFOAM. Dat moet tegen ten laatste eind dit jaar gebeuren. Voor Colruyt is de aanpassing een grote operatie. Het is de enige retailer in Europa die zo’n brede uitrol van Eco-score gedaan heeft. 

Beide partijen erkennen wel het belang van transparantie informatie over de milieu-impact van voeding. Het is nog niet duidelijk wat er in de plaats komt.