De drie genomineerden voor 'De mooiste koeienweide 2023' zijn bekend

15 november 2023

Dit najaar organiseert Bioforum de verkiezing van 'De mooiste koeienweide 2023.' Hiermee willen we de inspanningen die biologische melkveehouders leveren voor dierenwelzijn en de biodiversiteit rondom hun bedrijf extra in de kijker zetten en consumenten bewust maken van de meerwaarde van biologische zuivel.

In biologische koeienweides mogen koeien lekker grazen van gras, klaver en andere gezonde kruiden en krijgen ze de ruimte om hun natuurlijk gedrag te uiten. En met extra bomen en struiken rond de weide krijgt ook de natuur wat bewegingsvrijheid en wordt de biodiversiteit rond de boerderij gestimuleerd. Bovendien beschermt biologische landbouw de vruchtbare bodem en zorgt ze voor meer koolstofopslag en minder stikstofuitstoot.

Een professionele jury selecteerde drie Vlaamse biologische melkveehoudershouders die in de filmpjes vertellen over hun bedrijfsvoering waarin het welzijn van hun koeien en het stimuleren van de biodiversiteit centraal staan. De winnaars worden begin december bekend gemaakt: er is een juryprijs die de meer professionele aspecten van de koeienweiden beoordeelt en een publieksprijs op basis van online stemmen.

Voor de publieksprijs kan er gestemd worden tot en met zondag 3 december 2023 via www.demooistekoeienweide.be. Wie stemt, maakt kans op een prijzenpakket met biologische producten.

De vakjury bestaat uit  Frank Tuyttens (onderzoeker dierenwelzijn ILVO), Jo Vicca (docent Agro- en biotechnologie bij Odissee, ), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker bij CCBT), Lieven David (expert moestuin bij Velt; zoon van een melkveehouder), Alexander Claeys (voorzitter BioForum; medeoprichter van kaasmakerij Het Hinkelspel).

Deel deze wedstrijd gerust ook met je eigen klanten! 

Wie van deze drie verdient de titel ‘Mooiste koeienweide 2023’? Ontdek het verhaal achter elk van de finalisten.

Bioboerderij Het Land van Melk en Honing

Bioboerderij Rooms-Kusé

Bioboerderij De Vaerendriesch

De mooiste boodschap is bio

De verkiezing van de Mooiste koeienweide 2023 is een initiatief van BioForum in kader van de promotiecampagne ‘De mooiste boodschap is bio – Uit Europa’ binnen het project 'Nudging Organic'.