De Hobbit werkt aan een lokale keten van sojaboon naar vleesvervanger

31 januari 2022

Biologisch bedrijf De Hobbit uit Maldegem werkt aan een lokale keten van Belgische sojaboon tot vleesvervangers. 

In samenwerking met landbouwexpert Arvesta en enkele Waalse landbouwers wil De Hobbit bewijzen dat biologische soja lokaal geteeld en verwerkt kan worden. Op die manier wordt er een duurzame lokale keten opgezet met veganistische spreads en vleesvervangers. 

Samenwerking met Waalse telers

Door hun kennis te delen met de biologische boeren slaagde Arvesta er dit najaar voor het eerst in om 20 hectare biologische soja van goede kwaliteit te produceren. Bovendien is dit ook een rendabele teelt voor de landbouwer die een eerlijke prijs krijgt voor zijn lokaal geteeld product, aldus Arvesta.

Arvesta: “Door het opbouwen van kennis rond de teelt van conventionele en biologische soja zijn we er voor het eerst in geslaagd om samen met de landbouwers tot een rendabele teelt te komen. Dankzij de samenwerking doorheen de keten met De Hobbit is het ons gelukt om met wederzijds begrip voor de uitdagingen die er zijn de waarde van dit lokaal geteelde product tot bij de consument te brengen.” 

Aangezien we de pionier zijn op het gebied van de productie van de op soja gebaseerde vleesvervangers, zijn we fier dat we de telers kunnen tonen wat wij met hun soja kunnen doen.”

Marie-Astrid Dossche, zaakvoerder De Hobbit

Belgisch Farm-to-Fork-verhaal

Voor de Hobbit is een transparante voedselketen absoluut essentieel. In een project stappen om te onderzoeken of Belgische soja rechtstreeks in voeding voor mensen kan verwerkt worden, past voor 100% in hun missie.

“Aangezien we de pionier zijn op het gebied van de productie van de op soja gebaseerde vleesvervangers (tempeh en tofu)  zijn we fier dat de eerste testen goed zijn verlopen en dat we de telers kunnen tonen wat wij met hun soja kunnen doen.”

Deze samenwerking met Arvesta maakt dat de Hobbit steeds zicht heeft op de oorsprong van de bonen en op elke stap van het productieproces. Duurzaamheid en innovatie staan namelijk centraal doorheen hun hele assortiment producten en kan op deze manier gegarandeerd worden aan hun klanten. 

In de toekomst hebben zowel de Hobbit, Arvesta als de landbouwers zich het doel gesteld om het volume Belgische biosoja te vergroten tot 100 hectare, zodat op lange termijn 50% van het sojavolume van De Hobbit van Belgische oorsprong zal zijn.