De Landgenoten zoekt 3000 schenkers om biogrond te beschermen

13 oktober 2021

Met de campagne "Steek je geld in een bioveld" zoekt De Landgenoten 3.000 mensen die met een gift mee willen investeren in betaalbare landbouwgrond voor de bioboeren van de toekomst. 

Afbeelding

Voor Vlaamse boeren is het zeer moeilijk om betaalbare en beschikbare landbouwgrond te vinden. Daarom koopt coöperatie en stichting De Landgenoten landbouwgrond aan om voor altijd ruimte te geven aan bioboeren die gezonde, lokale voeding produceren met aandacht voor natuur, biodiversiteit en klimaat. Om in 2022 nog méér ruimte te maken voor de bioboeren van de toekomst, rekent De Landgenoten op de hulp van 3000 mensen die een gift van 100 euro willen doen. 
 

Petra Tas, coördinator bij De Landgenoten legt uit: “Met affiches in heel Vlaanderen willen we de Vlaming inpalmen met onze oproep: steek je geld in een bioveld. Om gronden aan te kopen en voorgoed te bestemmen als biogrond, hebben we middelen nodig. We verzamelen die doorlopend, via de verkoop van aandelen en via schenkingen. Op dit moment hebben we veel sterke aanvragen van bioboeren voor wie we grond willen aankopen. Deze campagne moet ons toelaten die aankopen vlot te realiseren en ook toekomstige aanvragen een kans te geven. We willen in 2022 opnieuw ons areaal aan gemeenschappelijke landbouwgrond flink doen groeien en zo bouwen aan een innovatieve common waar we als maatschappij de vruchten van plukken.”
 

Dankzij De Landgenoten kan ik werken op een groter perceel dan dat ik eigenhandig zou kunnen aankopen. Ruimte is belangrijk voor een biologische aanpak.

Jarno Claeys, bioboer

al 43 hectare sinds 2014

De Landgenoten heeft zich sinds de oprichting in 2014 al geëngageerd tot de aankoop van 43 hectare landbouwgrond voor 13 bioboerderijen. Het merendeel van die grond is al aangekocht. Voor een deel zoekt De Landgenoten nog naar extra geld. Zo bijvoorbeeld het tuinbouwbedrijf van Jarno Claeys, een doorgewinterde biologische groente- en fruitboer die tot nu toe nooit zekerheid had over de gronden waarop hij teelde. Jarno Claeys: “Dankzij De Landgenoten kan ik werken op een groter perceel dan dat ik eigenhandig zou kunnen aankopen. Ruimte is belangrijk voor een biologische aanpak. Om groenbemesters (planten die later als meststof dienen) te telen bijvoorbeeld, want biologisch telen betekent in de eerste plaats de bodem op punt krijgen.”
 

Biogrond nu en voor altijd

Bioboeren huren de aangekochte landbouwgrond aan een eerlijke prijs via loopbaanlange gebruiksovereenkomsten. Dat laat hen toe te investeren in de opbouw van natuurlijke bodemvruchtbaarheid, en in meer biodiversiteit op hun bedrijf. Als een boer met zijn activiteiten wil stoppen, zoekt De Landgenoten een nieuwe bioboer om de grond met zijn opgebouwde bodemvruchtbaarheid en versterkte ecosysteem te beheren. De Landgenoten beschermt dus biogrond nu en voor altijd.
 
Via www.delandgenoten.be kan je een gift overmaken aan het Fonds Vrienden van De Landgenoten, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 

Afbeelding
affiche De Landgenoten - Steek je geld in een bioveld