Den Boogerd wint titel 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024

01 juli 2024

BioForum ging op zoek naar de meest bijvriendelijke boomgaard in Vlaanderen. Uiteindelijk ging Den Boogerd in Halen met de hoofdprijs lopen.  

Wat begon met een paar fruitbomen voor de hobby groeide uit tot een biologisch bedrijf met 30 hectare aan kersen, pruimen, appelen en noten. Maarten Gelders van Den Boogerd in Halen zorgt bovendien dat er niets verloren gaat van zijn prachtige seizoensfruit. Zo maken ze ook sappen en stropen met het fruit van eigen teelt. 

Om bijen en andere nuttige insecten aan te trekken neemt Maarten allerlei maatregelen op zijn boomgaard. Er worden insectenhotels geplaatst en delen van de boomgaard worden niet gemaaid. Dode bomen aan de bosrand blijven bewust staan en rondom de boomgaard zijn extra houtkanten aanwezig als schuilplaats en overwinteringsplaats. Deze ingrepen zijn dan ook noodzakelijk: de aanwezigheid van nuttige bestuivers bepaalt de oogst van zijn hoogstambomen. 

Voor zijn inspanningen werd Maarten Gelders van Den Boogerd bekroond met de titel 'meest bijvriendelijke boomgaard' 2024.
 

"We zijn heel fier, het is een mooie bevestiging voor al het werk wat we doen." 

Maarten Gelders - Den Boogerd

De verkiezing was een initiatief van BioForum in het kader van de promotiecampagne 'De mooiste boodschap is bio - uit Europa'. Met de wedstrijd wilde de Vlaamse sectororganisatie voor biolandbouw biologische fruittelers die extra aandacht geven aan biodiversiteit in de kijker zetten en consumenten bewust maken van het belang van bijen en de meerwaarde van biologisch fruit. 

De winnaar van 'de meest bijvriendelijke boomgaard' 2024 werd bepaald door het aantal publieksstemmen en een jury die de meer professionele aspecten van de boomgaarden beoordeelde. Andere genomineerden waren bioboerderij Staveshof uit Opwijk en zelfpluktuin Purfruit uit Dentergem.