Europese koepelorganisatie IFOAM roept op om Farm2Fork-strategie niet te laten varen

17 maart 2022

IFOAM Organics Europe, de Europese koepelorganisatie van de biosector, roept alle Europese ministers van landbouw op om vast te houden aan de Farm2Fork-strategie. BioForum onderschrijft deze boodschap. 

Afbeelding
Kobe Van Looveren

Door de oorlog in Oekraïne gaan er in Europa stemmen op om de vooropgestelde Farm2Fork-strategie bij te sturen. In een brief die de organisatie IFOAM Organics Europe aan de landbouwministers heeft bezorgd, roepen ze op om daar aan vast te houden. 

Op dit moment is de voedselsoevereiniteit van Europa erg belangrijk, en het huidige voedselsysteem is structureel afhankelijk van een aantal geïmporteerde inputs, met stikstofmestoffen als belangrijkste. Alleen al voor stikstofmeststoffen is minstens 25% van de Europese leveringen van stikstofmeststoffen afhankelijk van Rusland en met name van het Russische gas dat nodig is voor de productie ervan.  De prijs van deze meststoffen is sinds de zomer van 2020 gestegen, met aanzienlijke gevolgen voor de boeren. 

Daarom waarschuwt IFOAM Organics Europe de ministers voor de risico's van een opportunistische aanpak van het verhogen van de productie zonder ons landbouwmodel te veranderen. Het zou onze afhankelijkheid alleen maar vergroten en de Europese Unie verplichten een model voort te zetten dat op zijn retour is. 

Anders produceren

Het gaat er niet om meer te produceren, maar om anders te produceren. We moeten, aldus IFOAM, een grootschalige transitie van onze landbouw en voeding doorvoeren, rekening houdend met soevereiniteit, maar ook met ecologie, klimaatverandering en sociale gevolgen.  

Die transitie moet in de eerste plaats bestaan uit verminderen van de buitenlandse afhankelijkheid van het intensieve veehouderijmodel. 

Tegelijkertijd moet biologische landbouw  op grotere schaal worden geïmplementeerd, omdat het een duurzame oplossing is om onze soevereiniteit te versterken. Ten eerste verbiedt het alle synthetische chemische inputs, en in het bijzonder stikstofhoudende meststoffen die massaal worden geïmporteerd door de gangbare landbouw. Ten tweede is het gebaseerd op agronomische praktijken die gericht zijn op autonomie van landbouwbedrijven, terwijl de grote uitdagingen van de ecologische en klimaatcrisis worden aangepakt. 

Biologische landbouw is daarvoor het beste model, omdat het het mogelijk maakt om tegelijkertijd twee grote uitdagingen aan te pakken: voedselautonomie en ecologische transitie. 

Daarom roepen we de Europese ministers op om niet te twijfelen aan de "Farm to Fork" -strategie, die de allereerste stadia van deze transitie mee vormt geeft. Integendeel, de realisatie van deze strategie moet worden versterkt en versneld door het hele agrovoedingsecosysteem te mobiliseren: opleiding, onderzoek, financiering, raad, industrie en consumenten.