Granennetwerk van Brouwerij 3 Fonteinen wint BioVLAM voor innovatief ondernemen

26 september 2022

Op 23 september werd de BioVLAM uitgereikt aan Brouwerij 3 Fonteinen voor het lanceren van een biogranennetwerk in het Pajottenland. Deze award, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, bekroont een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer. 

Voor de BioVLAM 2022 gingen de Vlaamse biosector en VLAM opnieuw op zoek naar bio-ondernemers die hun bedrijf met veel passie innoveren en duurzamer maken. Er kwamen dit jaar twaalf inschrijvingen van biologisch gecertificeerde bedrijven binnen. In juli selecteerde de vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM, vijf genomineerden. Vervolgens ging de jury bij deze vijf biobedrijven op bezoek en beoordeelde hen op passie voor bio, innovatie en duurzaamheid. 
 

We zijn ontzettend vereerd met de BioVLAM, maar de prijs is vooral voor alle bioboeren waarmee we zo goed samenwerken en die soms tegen beter weten in koppig verder doen met biolandbouw. We zijn een lambikbrouwerij, dus gaan we er zeker een lekkere geuze op drinken!

Werner Van Obberghen, Brouwerij 3 Fonteinen

Van land naar lambik

Brouwerij 3 Fonteinen is een van de laatste traditionele lambikbrouwerijen en geuzestekerijen in België. De 3 Fonteinen wil de authentieke traditie van lambik bewaren, maar voor zo’n kwaliteitsbier heb je kwaliteitsgranen nodig. Minder dan 4% van de granen die de Belgische brouwers gebruiken wordt op eigen bodem geteeld. De brouwerij wil graag opnieuw een rechtstreekse link tussen land en lambik tot stand brengen.

Daarom werd het Pajots Granennetwerk opgestart: een samenwerking met biologische graantelers die lokaal geteeld biograan uit het Pajottenland aanleveren voor het maken van bier. Ondertussen telt het netwerk al tien bioboer(inn)en. Zij doen ook aan vermeerdering van oude landrassen van tarwe en gerst en van biohoppen, cruciaal om de smaak in de bieren te verbeteren. Het project geeft zo een mooie boost aan de biologische granenlandbouw(er) in het Pajottenland. 
 


 

EU Organic Awards

Er viel die dag nog een ander Belgisch bedrijf in de bioprijzen. De EU Organic Awards kozen in verschillende categorieën ondernemers die hun passie en ondernemerschap tonen in hun bedrijf. In de categorie "Beste biowinkel" won 'La ferme à l’arbre de Liège'. Deze Luikse boerderijwinkel bestaat al sinds 1978. De jury sprak zich vooral uit over de aandacht voor het circulaire (ze produceren hun eigen diervoeder en verkopen hun eigen vlees) en eigen verwerking tot charcuterie. RTBF schreef er een artikel over.