IFOAM Organics Europe viert twintigjarig bestaan

12 mei 2022

Gisteren vierde IFOAM Organics Europe feest. De Europese koepelorganisatie voor de biosector bestaat 20 jaar. 

Afbeelding
IFOAM Organics Europe

IFOAM Organics Europe werd in 2002 opgericht om in Europa de stem van de biosector te vertolken. Vandaag vertegenwoordigen ze 400.000 biologische verwerkers uit heel Europa, en zijn ze voor de Europese instellingen een vitale beweging. Ook BioForum is lid van de Europese koepelorganisatie en werkt vaak met hen samen. 

Dat mocht gevierd worden, en dus hielden ze gisteren een feest. Er was een panelgesprek met EU-commissaris Frans Timmermans. Hij herhaalde dat biologische landbouw voor Europa een van de antwoorden is op de klimaat- en biodiversiteitscrisis. En dat de biosector zich niet moet laten ontmoedigen door de tijdelijke tegenwind die momenteel door Europa waait omwille van de oorlog in Oekraïne. We moeten, zo voegde hij er aan, blijven kijken op lange termijn, en in dat scenario is bio erg belangrijk. 

Trots op verwezenlijkingen

Voor Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe bewijst de groei van de organisatie dat bio meer is dan een inspirerend productiemodel. "Het is ook een instrument voor Europa om de huidige maatschappelijke veranderingen aan te kunnen. 20 jaar lang bewijzen biobedrijven dat ze voedsel van hoge kwaliteit kunnen produceren zonder kunstmest en pesticiden. Met een grotere investering in onderzoek kan de opbrengst in bio nog naar boven." 

IFOAM-directeur Eduardo Cuoco, voegt daar aan toe:  “Er ligt nog veel werk op stapel om landbouw weerbaarder te maken binnen de planetaire grenzen, maar de biologische beweging kan trots zijn op wat ze tot nog toe verwezenlijkt hebben."