Jef Dries uit Weelde heeft de mooiste kippenweide

27 oktober 2022

De afgelopen maand stemden meer dan 1.000 Vlamingen op de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen. Opvallend is dat Jef Dries uit Weelde zowel door het publiek als door de jury als een verdiende winnaar uit de bus kwam.

Afbeelding
Beeld: Astrid Agemans

Drie biologische kippenboeren dongen mee naar de titel van de mooiste biologische kippenweide van Vlaanderen: Dorien Baeyens uit Retie, Jef Dries uit Weelde en Vicky Deprez uit Gingelom. Ze werden genomineerd voor hun inspanningen om bomen en struiken aan te planten zodat de kippen hun vrije uitloop maximaal kunnen benutten. De verkiezing is een initiatief van sectororganisatie BioForum om consumenten te stimuleren om vaker Belgische bio-eitjes te kopen.

Ruim 1.000 Vlamingen stemden aan de hand van de filmpjes op Bio Mijn Natuur mee op hun favoriete kippenboer en de meerderheid verkoos Jef Dries uit Weelde als publieksfavoriet. Een vakjury beoordeelde ook de professionele aspecten van de uitloop en ook zij verkozen Jef als jurywinnaar.

“Zijn uitloop voorziet voor de kippen een volledige biotoop die bestaat uit een bos, lang gras, kruiden en een boomgaard. En het is natuurlijk ook leuk om te zien hoe de kippen appels pikken in de boomgaard.”

Vakjury

Winnaar Jef Dries

Jef Dries is er trots op dat zijn biologische kippenweide als de mooiste van Vlaanderen werd verkozen. De legkippen van Jef beschikken over meer dan twee hectare vrije uitloop. Jef: “Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur. De prijs zal een mooie, zichtbare plaats krijgen op ons bedrijf zodat al onze klanten - naast hun keuze voor biologische eitjes - ook weten dat we hier de perfecte omgeving voor de kippen hebben.”

Jef nam het traditionele leghennenbedrijf van zijn vader over en het schakelde het om naar bio, zo ging hij van 25.000 naar ongeveer 5.000 kippen. Bio noemt hij een mooie en logische manier van werken, van omgaan met je grond, je dieren en hun welzijn. Rondom en in de uitloopweides plantte hij een grote verscheidenheid aan bomen - gaande van diverse fruitbomen tot een variëteit aan inheemse boomsoorten - om schaduw en rust te creëren. Met de oogst van appels en hop perst hij sappen en brouwt bier als hobby. 

Ik voel me vereerd, het is een mooie beloning voor het werk van vele jaren, met liefde voor de dieren en respect voor de natuur."

Jef Dries