Johan Rooms uit Laarne heeft 'De mooiste koeienweide' 2023!

14 december 2023

Meer dan 2.000 consumenten brachten hun stem uit in onze wedstrijd 'De Mooiste koeienweide'. Johan en Isabel Rooms uit Laarne zijn de winnaar van de publieksprijs, terwijl  Johan en Isabel Boussemaere-Delanote uit Diksmuide de prijs van de jury kregen voor hun koeienweide. 

Dit najaar organiseerde BioForum in het kader van EU-campagne 'De mooiste boodschap is bio' de verkiezing van 'De mooiste koeienweide 2023'. Met deze actie wilde de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw en voeding de extra inspanningen die biologische melkveehouders rondom hun bedrijf doen voor dierenwelzijn en de biodiversiteit in de kijker zetten. 

Winnaar publieksprijs: Bioboerderij 'Room-Kusé' uit Laarne

De boerderij van Johan Rooms en Isabel Kusé in Laarne bestaat al sinds 1962 en heeft 90 speciale dubbeldoelkoeien, half Holstein en half wit-blauw. De koeien geven dus melk, maar ook hun vlees wordt verkocht via vleespakketten.

"In 2017 werden we biologisch omdat we ons willen inzetten voor milieu en klimaat en zo aantonen dat de landbouw kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving, meer biodiversiteit en uiteindelijk ook zorgt voor gezonde en gelukkige koeien."

Johan Rooms

Winnaar van de juryprijs: Bioboerderij Het Land van Melk en Honing uit Diksmuide

Naast de publieksprijs deelde BioForum ook een juryprijs uit waarbij de meer professionele aspecten van de koeienweiden werden beoordeeld. Een vakjury bestaande uit Frank Tuyttens (onderzoeker dierenwelzijn ILVO), Jo Vicca (docent Agro- en biotechnologie bij Odissee, ), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker bij CCBT), Lieven David (expert moestuin bij Velt; zoon van een melkveehouder), Alexander Claeys (voorzitter BioForum; medeoprichter van kaasmakerij Het Hinkelspel) selecteerde de winnaar: Johan en Isabel Boussemaere-Delanote uit Diksmuide.

Op de bioboerderij van Johan en Isabel Boussemaere-Delanote in Diksmuide verblijven 125 Holstein Frisian melkkoeien. De melk die ze geven wordt door de boerderij zelf onder andere verwerkt tot romige yoghurt of smeuïge kazen. 

 

“Wij hebben de overtuiging dat ieder wezen zijn talent heeft. Zo simpel het is voor een vogel om te vliegen, zo graag staat een koe te grazen. Bij bio proberen we elke soort in te zetten waar hun talent ligt. De natuur heeft het zo bedacht, al veel langer dan dat de mens bestaat. En dat werkt.”

Johan Boussemaere