NGO’s en bezorgde burgers trekken opnieuw de straat op door zorgwekkend wetsvoorstel ggo’s

09 januari 2024

Naar aanleiding van de start van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie, komen NGO’s, boer.in.nen en bezorgde burgers op 11 januari opnieuw op straat om hun ongenoegen te uiten over het Europese wetsvoorstel over nieuwe ggo’s. Ook BioForum is van de partij. 

Om 15 uur verzamelen ze op het Luxemburgplein in Brussel. Ze vragen aan federaal landbouwminister David Clarinval en zijn Belgische collega’s om hun rol als voorzitter serieus te nemen en hun voet van het gaspedaal te nemen om te luisteren naar de talloze bezorgdheden van landbouwers, wetenschappers en burgers. “Een verregaande deregulering van deze nieuwe gentechnieken houdt te veel risico’s in voor mens, milieu en onze landbouwers”, aldus de organisaties. 

Bioboer Ruben Segers (de Kollebloem): “Met het voorliggende wetsvoorstel wordt ingegaan op de retoriek van onderzoeksinstellingen zoals het Vlaams Instituut Biotechnologie en wordt de deur wagenwijd opengezet voor biotechbedrijven zoals Bayer en Corteva. Zij zullen de zadenmarkt nog meer overspoelen met patenten. Hierdoor riskeren landbouwers en veredelaars schadeclaims. Al eeuwenlang vermeerderen boeren hun eigen zaden, zo dragen zij bij aan de meest robuuste vorm van voedselzekerheid. Dit wetsvoorstel dreigt hen voor blok te zetten.”

Tijs Boelens, woordvoerder van Boerenforum vervolgt: “De biotechbedrijven stellen een oplossing te bieden voor het klimaatprobleem en voedselzekerheid, maar met de nieuwe ggo’s dreigen ze net het omgekeerde te doen. Hun doel is niet gezond voedsel telen voor mensen, maar een grotere controle van de zaadmarkt en financiële winst.”

Dat is ook een groeiende bezorgdheid in het globale zuiden, weet Patricia Verbauwhede, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen. “Daarom volgt het Afrikaanse netwerk AFSA de veranderingen binnen de Europese wetgeving inzake zaden met argusogen op, omdat die rechtstreekse invloed heeft op de wetgeving in de Afrikaanse landen.” 


 

Weten wat je eet 

“Verschillende wetenschappers uitten al hun bezorgdheid over het wetsvoorstel. Zij stellen dat de (onbedoelde) effecten van de nieuwe ggo’s onvoldoende onderzocht zijn en dat het voorzorgsbeginsel met de voeten getreden wordt”*, zegt Stijn Overloop van Velt.  

“De biosector vraagt duidelijk het recht om ggo-vrij te kunnen blijven werken, die garantie is er met het huidige wetsvoorstel niet”, aldus Sara Van Dyck van BioForum. “Ook consumenten willen de vrije keuze om wel of geen ggo’s op hun bord te krijgen. Een bevraging leert dat meer dan 80% van de consumenten wil weten wat hij eet. Ook nieuwe ggo’s moeten daarom niet enkel getest maar ook gelabeld worden en traceerbaar zijn, iets wat het nieuwe wetsvoorstel nu niet voorziet.”  

“In plaats van te rekenen op niet-bewezen technieken kunnen we ons beter richten op systeemgebaseerde oplossingen, zoals biologische en agro-ecologische landbouw. Die hebben hun waarde al getoond", menen de organisaties.