Studie Wageningen: "Biologische landbouw draagt bij tot realiseren klimaatdoelstellingen Nederland"

07 juni 2023

Een groter areaal biologische landbouw draagt bij aan de vermindering van broeikasgasemissies en het versterken van de natuur in Nederland. Ook op dierenwelzijn heeft biologische landbouw wellicht een positief effect. Dat zijn de drie conclusies van een nieuwe studie die de Wageningen-universiteit deed in opdracht van de Nederlandse overheid. 

In het rapport werd een vergelijking gemaakt tussen gangbare en biologische bedrijven. De onderzoekers gebruikten een aantal duurzaammheidsparameters. Op basis van die vergelijk wou de studie inschatten wat het effect is van een groter areaal biologische landbouw in Nederland op klimaat, natuur en dierenwelzijn. De conclusie? Meer biolandbouw helpt Nederland om zijn klimaatdoelstellingen te halen. 

Het rapport heeft ook oog voor wat er op dit moment groei in de weg staat. In zowel Nederland als in de rest van Europa is er een grotere markt nodig om het bio-aanbod te laten toenemen en de prijzen te laten dalen. Ook de beschikbaarheid van extra grond voor omschakelende bedrijven, biologische mest en krachtvoer wordt als een belemmering aangeduid. Innovatie op het gebied van onkruidbestrijding zal nodig zijn om zonder inzet van extra arbeid de groei naar meer biologisch areaal mogelijk te maken.

Bionext-directeur Michaël Wilde reageerde alvast positief: „Wij zijn heel blij dat Wageningen juist nu met dit stevige onderzoek naar buiten komt en laat zien welke flinke bijdrage onze sector kan leveren.”