Verkiezing: heb jij de meest bijvriendelijke boomgaard?

26 februari 2024

BioForum nodigt jou uit om deel te nemen aan onze verkiezing: “de meest bijvriendelijke boomgaard 2024". Met deze verkiezing willen we de biologische boeren in de schijnwerpers zetten die met hun prachtige boomgaarden vol pitfruit en/of kleinfruit inzetten op meer biodiversiteit én bijvriendelijkheid. Meld je boomgaard aan tussen 28 februari en 20 maart 2024 en maak kans op de titel.   

Waarom deze verkiezing?

De biologische landbouw hecht belang aan biodiversiteit, inclusief een grote diversiteit aan bestuivers. Deze harde werkers zijn namellijk van groot belang: twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten. Jammer genoeg zijn consumenten hier zich niet altijd van bewust. Om dit bewustzijn te vergroten en tegelijkertijd de inspanningen van biologische boeren in de schijnwerpers te zetten, organiseert BioForum een verkiezing waarin we op zoek gaan naar de meest bijvriendelijke boomgaard 2024.  

Ben je trots op jouw prachtige boomgaard en de inspanningen die je als biologische fruitteler levert op het gebied van biodiversiteit? Aarzel niet en meld jouw boomgaard aan tussen 28 februari en 20 maart 2024. Maak zo kans op de titel van de meest bijvriendelijke boomgaard 2024. 

  • Het enige wat je moet doen is deze vragenlijst invullen (dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag). 
     

Waarom meedoen?

Meedoen levert je bedrijf extra publiciteit op én je positieve verhaal kan de biologische sector een duwtje in de rug geven. De drie laureaten krijgen een prachtige oorkonde en we maken ook een professioneel filmpje over jouw bedrijf. Bovendien brengen we de winnaars van de verkiezing onder de aandacht in de (landbouw)media.  

In het verleden organiseerden we ook 'de mooiste kippenweide 2022' en ‘de mooiste koeienweide 2023', met heel wat succes bij consumenten en pers. 

 

Hoe verloopt de verkiezing?

Je boomgaard aanmelden kan tussen 28 februari en 20 maart. Een deskundige jury zal uit de ingediende aanmeldingen drie laureaten selecteren. Tussen 15 april en 5 mei zal bij deze drie finalisten een video worden opgenomen. Geef in de vragenlijst alvast een aantal mogelijke opnamedagen door. Uiterlijk op 10 april horen de deelnemers of ze bij de finalisten zitten. 

Tijdens de week van de Bij (26 mei - 2 juni) lanceren we de verkiezing bij het grote publiek. Op basis van deze filmpjes zal jury en publiek t.e.m. 16 juni kiezen voor hun favoriet. De uitreiking vindt plaats eind juni.    

De verkiezing levert één winnaar op: deze wordt samen door het publiek en de jury gekozen. De winnaar van de verkiezing worden eind juni bekendgemaakt.  

Meer info vind je in het wedstrijdreglement