Verkiezing: heb jij de mooiste kippenweide 2022?

26 april 2022

Met de "Verkiezing van de mooiste kippenweide 2022" wil BioForum biologische kippenhouders met een vaste stal en een mooie uitloop in het zonnetje zetten. Biologische vlees- of legkippenhouders kunnen hun kippenuitloop vanaf vandaag tot uiterlijk woensdag 1 juni aanmelden. De uitreiking zal plaats vinden in oktober.  

Afbeelding

Waarom deze verkiezing?

In de biologische landbouw staat dierenwelzijn op de eerste plaats, dus ook bij biologische kippenhouders. Een kip is van nature een bosdier en scharrelt graag tussen bomen en struiken. In bio wil men dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk stimuleren. Steeds meer biologische pluimveehouders planten bomen en struiken in hun uitloop. Ze richten hun weide in zodat die maximaal tegenmoet komt aan het welzijn van de kippen. Zo’n kipvriendelijke uitloop is bovendien ook mooi om te zien vanwege zijn natuurlijke karakter. 
 
Veel mensen willen zo diervriendelijk mogelijk eieren en afgeleide producten kopen, maar ze weten niet altijd goed wat dat inhoudt. Met deze verkiezing willen we mensen informeren. Zo hopen we dat ze bijvoorbeeld wat vaker kiezen voor heerlijke Belgische bio-eitjes of Belgisch biokippenvlees afkomstig van kippen met een vrije buitenloop.  

Waarom deelnemen?

De winnaars van de verkiezing worden begin oktober bekend gemaakt, net voor Werelddierendag (4 oktober). Naast een vakjury die let op de meer professionele aspecten van de uitloop zullen consumenten in september ook kunnen stemmen op hun favoriet. De wedstrijd levert dus twee winnaars op: één gekozen door ‘het publiek’ en één gekozen door de vakjury. 
 
Meedoen levert je bedrijf extra publiciteit op én je positieve verhaal kan de biologische kippen en eitjes een duwtje in de rug geven. De drie laureaten krijgen een prachtige oorkonde en we maken ook een kort filmpje over je bedrijf. Meer info vind je in het wedstrijdreglement
 
De jury bestaat uit: Neil Van Den Broeck (onderzoeker pluimvee in het Proefbedrijf Pluimveehouderij), Charlotte Vanden Hole (onderzoeker dierenwelzijn bij ILVO), Geert Gommers (particuliere kippenhouder én auteur van de Velt-publicatie Kippen in de Tuin), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker CCBT) en An Jamart (adviseur landbouw bij Bioforum).

Meedoen?

Heb jij een vaste stal met een mooie uitloop waar het voor de kippen goed toeven is? Wees er dan als de kippen bij: meld je ten laatste woensdag 1 juni aan via het formulier en vul de vragen in (dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag)  

Door de geldende ophokplicht is het momenteel niet mogelijk om foto’s te nemen van de kippen in hun uitloop. Van zodra er ontheffing komt zullen we je in een bijkomende mail vragen om enkele foto’s en eventueel een video-opname te uploaden van de uitloop en de stal, de verschillende begroeiingen en schuilmogelijkheden, … 

Vragen? Of wil je een suggestie doen over een collega waarvan je vindt dat die een prachtige uitloop heeft? Je kan je ei kwijt via een bericht per e-mail.