Verkiezing: Heb jij de mooiste koeienweide 2023?

03 juli 2023

BioForum nodigt biologische melkveehouders uit om deel te nemen aan de verkiezing: “de mooiste koeienweide 2023". Met deze verkiezing willen we de biologische melkveehouders in de schijnwerpers zetten, die met hun prachtige koeienweides extra inzetten op biodiversiteit en dierenwelzijn. Meld je weide aan tussen 4 juli en 31 augustus en maak kans op de titel. De uitreiking zal plaatsvinden eind november. 

Kobe Van Looveren

Waarom deze verkiezing?

Binnen de biologische landbouw staan biodiversiteit en dierenwelzijn centraal. Helaas worden deze begrippen door de consument niet altijd direct geassocieerd met biologisch. Om het bewustzijn hierover te vergroten en tegelijkertijd de inspanningen van biologische boeren in de kijker te zetten, organiseren we deze verkiezing. 

Zo willen we consumenten bewust maken van de meerwaarde van biologische melk en zuivelproducten, en hen aanmoedigen om vaker voor biologische producten te kiezen. Daarnaast willen we consumenten informeren over hoe ze door het Europese biolabel zeker kunnen zijn dat een product biologisch is.  

Ben je trots op jouw prachtige koeienweide en de inspanningen die je als biologische melkveehouder levert op het gebied van biodiversiteit en dierenwelzijn? Aarzel niet en meld jouw weide aan tussen 4 juli en 31 augustus. Maak zo kans op de titel van de mooiste koeienweide van 2023. 

Waarom meedoen?

Meedoen levert je bedrijf extra publiciteit op én je positieve verhaal kan de biologische zuivelsector een duwtje in de rug geven. De drie laureaten krijgen een prachtige oorkonde en we maken ook een professioneel filmpje over jouw bedrijf. Bovendien brengen we de winnaars van de verkiezing onder de aandacht in de (landbouw)media. 

Hoe verloopt de wedstrijd?

Je wei aanmelden kan via het formulier tussen 4 juli en 31 augustus. Eind augustus kiest de vakjury op basis van de inschrijvingen drie bedrijven die kans maken op de titel ‘De Mooiste koeienweide van Vlaanderen’.  

Ben je bij de drie geselecteerden, dan komen we in september of oktober filmen op jouw bedrijf. Op basis van dat filmpje zal de vakjury een winnaar uitroepen. Daarnaast zullen consumenten in november ook kunnen stemmen op hun favoriet. De wedstrijd levert dus twee winnaars op: één gekozen door ‘het publiek’ en één gekozen door de vakjury. De winnaar van de juryprijs ontvangt een bord met daarop de titel "de mooiste koeienweide 2023" (om bij de weide te plaatsen). 

De winnaars van de verkiezing worden eind november bekendgemaakt. Tijdens deze periode organiseren we ook een campagnepiek in onze campagne "De mooiste boodschap is bio" waarbij de focus ligt op zuivel. 

Meer info vind je in het wedstrijdreglement. 

 

De vakjury bestaat uit: Frank Tuyttens (onderzoeker dierenwelzijn ILVO), Jo Vicca (docent Agro- en biotechnologie bij Odissee, ), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker bij CCBT), Lieven David (expert moestuin bij Velt & zoon van een melkveehouder), Alexander Claeys (voorzitter BioForum & medeoprichter van kaasmakerij Het Hinkelspel)

 

De verkiezing van de mooiste koeienweide maakt deel uit van onze promotiecampagne "De mooiste boodschap is bio”, en wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.