BioFerment
BioFerment, een operationele groep (EIP-project), wil onderzoeken wat er nodig is om overschotten van korteketenbiotelers via fermentatie om te zetten naar een volwaardig restproduct.
Groenteoverschotten via fermentatie verwerken tot langer houdbare voeding.
1 oktober 2024 - 31 oktober 2026
wordt gefinancierd door het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF), het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO), de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies.
Speelvogel, BioForum, Rico Lab, De Dobbelhoeve, Kleibeek, Kempengoud, Ourobouros, L&b, De Kollebloem
Boeren die in de korte keten biogroenten telen zitten regelmatig met overschotten. Dat leidt tot inkomensverlies voor de teler en/of het vernietigen van groenten die nog geschikt zijn voor humane consumptie. Nochtans kunnen de overschotten via fermentatie vaak makkelijk verwerkt worden tot producten die langer houdbaar zijn. BioFerment, een operationele groep (EIP-project), wil onderzoeken wat er nodig is om deze piste voor korteketenbiotelers mogelijk te maken.
Het project bestaat uit verschillende onderdelen:
• Marktanalyse: bekijken van welk type groente er overschotten zijn.
• Productontwikkeling: recepten en productiemethoden ontwikkelen voor het fermenteren van die groenteoverschotten.
• Vermarkting: creatie van een gemeenschappelijk merk, waaronder de producten zullen verkocht worden door de deelnemende landbouwers. In tweede instantie zal ook gekeken worden om via andere verkoopskanalen te vermarkten (groothandels – retailers - speciaalzaken).
• Logistiek: opstellen van een logistiek plan, met aandacht voor kostenefficiëntie.
• Opschaling: engageren van andere telers en voedingsbedrijven
EIP-project (operationele groep) is van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij
Gemeenschappelijk merk Gützi
In oktober 2025 werd het merk Gützi gelanceerd. In het assortiment zitten verschillende producten op basis van fermentatie, die werden geproduceerd met groente-overschotten van biologische korteketenboerderijen.