BioFerment
Groenteoverschotten via fermentatie verwerken tot langer houdbare voeding
1 oktober 2024 - 31 oktober 2026
Agentschap Landbouw en Zeevisserij Vlaanderen, Europese Unie
Speelvogel, BioForum, Rico Lab, De Dobbelhoeve, Kleibeek, Kempengoud, Ourobouros, De Wassende Maan, De Kollebloem
Boeren die in de korte keten biogroenten telen zitten regelmatig met overschotten. Dat leidt tot inkomensverlies voor de teler en/of het vernietigen van groenten die nog geschikt zijn voor humane consumptie. Nochtans kunnen de overschotten via fermentatie vaak makkelijk verwerkt worden tot producten die langer houdbaar zijn. BioFerment wil onderzoeken wat er nodig is om deze piste voor korteketenbiotelers mogelijk te maken.
Het project bestaat uit verschillende onderdelen:
• Marktanalyse: bekijken van welk type groente er overschotten zijn.
• Productontwikkeling: recepten en productiemethoden ontwikkelen voor het fermenteren van die groenteoverschotten.
• Vermarkting: creatie van een gemeenschappelijk merk, waaronder de producten zullen verkocht worden door de deelnemende landbouwers. In tweede instantie zal ook gekeken worden om via andere verkoopskanalen te vermarkten (groothandels – retailers - speciaalzaken).
• Logistiek: opstellen van een logistiek plan, met aandacht voor kostenefficiëntie.
• Opschaling: engageren van andere telers en voedingsbedrijven