Bedrijf in beeld: Flietermolen

08 juli 2021

De Flietermolen in het Vlaams-Brabantse Tollembeek stond al decennia stil, tot er in 2016 een coöperatie werd opgericht met als doel hoogwaardige, biologische bloem te produceren van lokaal graan. Vandaag houdt een team van vijf mensen zich bezig met de dagelijkse werking. 

Afbeelding
Astrid Agemans - Flietermolen

Wie?
Cathy Szafranski

Wat?
Biologische bloem

Waar?
Tollembeek

Bio sinds?
2017

Lokale graanteelt

Medewerker Cathy is al van bij het begin betrokken, eerst als medebestuurder: “Het Pajottenland is van oudsher verbonden met lokale graanteelt. Op het moment dat we startten met de Flietermolen, was er nood aan een kleine molen die biogranen kon verwerken. We hadden dus meteen een goede relatie met onze bioboeren, momenteel zo’n zestien uit Vlaanderen en Wallonië. Een heel aantal van hen zijn ook coöperant.” De bloem gaat naar bakkers en biowinkels, vooral uit Brussel en Gent. “We proberen de kilometers te beperken.”  

De graanwerking begint in september. Cathy: “We nodigen alle boeren uit, overlopen samen de oogst en spreken een prijs af per graansoort.” Dat klinkt eenvoudiger dan het is. “Onze huidige locatie is behoorlijk klein, waardoor we niet al het graan zelf kunnen stockeren. En sommige soorten moeten eerst nog gepeld en gekuist worden. Ook dat moeten we voorlopig elders laten doen. Daardoor lopen de kosten soms hoog op.” 

Er was een enorme vraag naar bloem tijdens de lockdowns

Cathy Szafranski

Verhuis dringt zich op

De Flietermolen heeft de ambitie om te groeien en dat bewijst ook de omzet die meer dan verdubbelde, maar het afgelopen jaar werd voor het team duidelijk dat er iets moet veranderen aan de kostenstructuur. “Er was een enorme vraag tijdens de lockdowns, maar door onze infrastructuur konden we daar moeilijk aan voldoen, en dat weegt op onze kostenstructuur. Daarom hebben we beslist om te verhuizen naar een andere locatie met meer ruimte. We vinden binnenkort onderdak bij Ma Ferme, net over de taalgrens in Edingen. Dat is een boerderijsite waar verschillende lokale producenten zich op korte termijn zullen installeren. Of we de naam Flietermolen behouden weten we nog niet, want die is natuurlijk wel verbonden aan de molen hier.”

Afbeelding
molenaar

Persoonlijk avies

Wat wel zeker mee verhuist zijn de molenstenen, waarmee de meeste graansoorten worden gemalen: spelt, rogge, oude tarwesoorten, eenkoorn, boekweit en gerst. Dat diverse aanbod is hun grootste kracht. “Alleen voor onze tarwebloem doen we sinds vorig jaar een beroep op Molens Nova, een erg fijn familiebedrijf. Ze malen ons lokaal graan met zorg en met een oprecht engagement om kleinere molens te ondersteunen.” 

Er staan dus wat veranderingen voor de deur, maar de essentie blijft: bloem produceren die goed is mens en milieu. “Het is niet altijd makkelijk om die boodschap over te brengen. Gelukkig kunnen mensen ook aan onze molen bloem kopen, zodat wij dat verhaal kunnen brengen. We zien dat heel wat mensen blij zijn met een persoonlijk advies. Steeds meer mensen zijn glutenintolerant en daar bieden onze graansoorten een oplossing voor. Sowieso is het wel handig om instructies te geven. Mensen moeten soms hun beeld bijstellen van hoe een brood er uit ziet, omdat een bepaalde bloemsoort bijvoorbeeld niet zo hoog rijst. Het jammere is dat we dat bioverhaal niet altijd kunnen doortrekken bij de bakkers. Veel van de bakkers waaraan we leveren zijn ze niet gecertificeerd omdat de andere ingrediënten niet biologisch zijn.”
 

Intussen is er druk vanuit de retail. Zij zien ook toekomst in dat lokale graan en kloppen dus eveneens aan bij de bioboeren. “Qua prijs kunnen wij daarmee niet concurreren, maar toch blijven veel boeren voor ons kiezen, omdat ze veel waarde hechten aan het coöperatief gedachtegoed en ons authentieke verhaal. Als ik dat hoor, dan kan ik niet anders dan trots zijn op wat we hier samen met de boeren en bakkers hebben neergezet.”