Belgisch biobrood in opmars

17 juni 2021

De afgelopen weken startten twee projecten die via een lokaal granennetwerk een volledig Belgisch brood tot bij de consument wil brengen.

Afbeelding
Biobakkerij De Trog

Belgisch korenbrood

Bio Bakkerij De Trog lanceert een smaakvol en biologisch Korenbrood dat steunt op een sterke en waardegedreven samenwerking. Ze werken daarvoor samen met BioGrano, een samenwerkingsverband van vijf Vlaamse en Waalse graanboeren. Praktijkcentrum Inagro volgt het project nauwgezet op en biedt de nodige ondersteuning. Het was ook op hun Trefdag Biologische landbouw dat bakker en boeren elkaar vonden. Tot slot is ook Molens Nova partner als maalderij. Zij doen intensieve reiniging en malen de tarwemengeling op steen. 

Het Belgisch Korenbrood van De Trog zal te vinden zijn in de winkels van bioketen Bio-Planet. 

Je leest meer over het brood van Bio Bakkerij De Trog op hun website

Ook Colruyt Groep lanceert initiatief

Ook Colruyt Groep werkt aan een nieuwe Belgische keten voor biobaktarwe.  Ze brachten eveneens verschillende schakels in de keten voor biologisch brood rond de tafel. Het gaat om vijf biologische akkerbouwtelers, bloemmolen Molens van Oudenaarde, bakkerij Atelier du Pain en biosupermarkt Bio-Planet. Zij zaten de afgelopen maanden samen rond de tafel en bereikten een akkoord over volume, prijs en kwaliteit.

De vijf biologische graantelers, geografisch verspreid in België, hebben dit jaar 12 hectare biobaktarwe ingezaaid. Als alles goed gaat, hopen ze in augustus zo’n 55 ton tarwe te kunnen oogsten. Voor de selectie van de tarwerassen en de teeltbegeleiding kunnen ze eveneens een beroep doen op het West-Vlaams proefcentrum Inagro. 

Je leest het hele verhaal op onze consumentenwebsite Bio Mijn Natuur