Biobedrijf De Paddestoel krijgt het label CO2-neutraal

03 februari 2022

De Paddestoel BV, producent van plantaardige vleesvervangers onder de merken De Paddestoel en The Bio Veggie Company, heeft het certificaat van CO2-neutraal bedrijf gehaald.

De Paddestoel heeft de afgelopen jaren zijn ecologische voetafdruk onder de loep genomen en een omvangrijk stappenplan uitgewerkt. Het CO2-reductieplan en neutralisatie werd begeleid door CO2 Logic en gecertifieerd door Vinçotte.

Al sinds het ontstaan van De Paddestoel worden ingrediënten zoveel mogelijk lokaal en van duurzame teelt aangekocht. Afgelopen jaren daalde het aandeel van niet-Europese ingrediënten van 14% naar 9%. In 2022 worden verdere stappen gezet om het aandeel niet-Europese ingrediënten te reduceren tot 3%.

Op vlak van verpakking werd enerzijds sinds 2020 overgeschakeld van plastic verpakkingen naar Halopack verpakking. Anderzijds werden kartonnen
dozen voor vervoer ingeruild voor duurzame kisten van het Euro Pool System.

Voedselverspilling wordt geminimaliseerd door enerzijds afvalbeheersing tijdens productie en anderzijds het werken op een make-to-order systeem met zijn klanten. Ten slotte werd gewerkt op energiebeheer zowel op vlak van productie als transport.
 

Agroforestry in Zambia

De resterende CO2-uitstoot wordt volledig gecompenseerd door te investeren in het Zambia Agroforestry project. Doordat boeren in Zambia niet voldoende inkomen krijgen uit hun landbouw, kampt Zambia met ontbossing en illegale jacht. Dit project heeft als doel de lokale boeren op te leiden tot duurzame landbouw en landbeheer waardoor het oerwoud beschermd blijft en de levenskwaliteit van de boer en zijn gezin sterk verbetert. Mede door de investering van De Paddestoel in dit project kregen meer dan 8000 boeren een beter leven, werd bijna 8000 hectare grond omgevormd tot
duurzame agricultuur, werden bijna 26 miljoen bomen gespaard en werd 120.000 ton CO2 gereduceerd.