Bioconsumptie in Vlaanderen herpakt zich

30 mei 2024

Het verschil in bioconsumptie in Vlaanderen en Wallonië is al jaren erg groot. In Wallonië wordt beduidend meer bio verkocht. Uit de nieuwste cijfers van VLAM blijkt het verschil iets kleiner te worden.

Sophie Nuytten

Elk jaar publiceert VLAM een rapport met de biologische consumptiecijfers voor heel België van het jaar voordien. Deze cijfers worden opgetekend door onderzoeksbureau GfK, en dat in opdracht van VLAM. VLAM stelde dit rapport voor tijdens de persvoorstelling van de Bioweek. 

In 2022 stagneerde de biomarkt, maar in 2023 lijkt ze in Vlaanderen althans weer een inhaalbeweging te maken. Volgens de GfK-cijfers gaven Belgische klanten in de periode van  juli 2022 tot juni 2023 13 procent meer uit aan bioproducten, voor verse producten ligt die groei zelfs op 21 procent. Een deel van deze groei is het gevolg van de inflatie, maar dat is niet de enige verklaring: ook het marktaandeel steeg van 3,4 procent naar 3,5 procent. 

Duiken we iets dieper in de cijfers, dan zien we dat de groei zich vooral in Vlaanderen situeert, waardoor de kloof met Wallonië dus iets kleiner wordt. Qua absolute verkoopscijfers was de Vlaamse biomarkt in 2023 groter dan de Waalse, al wonen er natuurlijk ook een stuk meer mensen in Vlaanderen. 

De biobestedingen in België bedroegen vorig jaar gemiddeld 102 euro per capita. Er zijn wel grote regionale verschillen. De Brusselaar spendeert met 137 euro per kop het meest aan biologische producten hetgeen twee derde meer is dan de Vlaming die 83 euro per capita aan bioproducten spendeert. In Wallonië ligt de besteding per capita iets onder het niveau van Brussel namelijk 127 euro per capita.

De belangrijkste biogroeiers op korte termijn in Vlaanderen zijn: vlees, gevogelte, vleeswaren, vis (oa zalm), brood en kaas. Bij de verwerkte bioproducten deden de kant-en klare maaltijden het uitstekend. Bij de grootste biodalers behoorden: groenteconserven, rijst, plantaardige zuivelalternatieven, gerookte vis en consumptiemelk
 

Wallonië verliest wat van zijn voorsprong

Op de cijfers over de biologische productie in Vlaanderen is het nog even wachten, maar met de start van de Bioweek verscheen ook het Waalse biorapport.

Op 31 december 2023 telde Wallonië 2.014 boerderijen onder biologische controle, 16% van de Waalse boerderijen. Dat betekent voor het eerst sinds 2003 een lichte daling. Ook het bio-areaal daale met 1,2 procent, wat overeenkomt met 1515 ha. Ter vergelijking met Vlaanderen doet Wallonië het wel nog altijd een stuk beter. 12,5 procent van het totale areaal is biologisch gecertificeerd.

Voor die daling zijn verschillende redenen, maar de belangrijkste is de daling van de vraag naar biologische producten in 2022-2023. Er werd in 2022 wel 9,9 procent meer uitgegeven dan in 2023 (voor Wallonië in totaal 457 miljoen euro), maar een groot deel van die extra euro’s is toe te schrijven aan inflatie.