Boerzaam mikt op jeugdbewegingen die duurzaam willen koken op kamp

13 maart 2023

Vandaag wordt het digitaal platform Boerzaam gelanceerd. Daarop kunnen jeugdorganisaties producten bestellen bij lokale boeren en producenten in de buurt van kampplaatsen. 

Hoe maak je de jeugd warm voor duurzaam en gezond voedsel, recht van het veld? De jeugdbewegingen zijn misschien een goede start. Elke zomer gaan heel wat jongeren op kamp. Het Boerzaam-project wil die jongeren in contact brengen met boeren uit de korte keten. 

Op de website van Boerzaam kunnen organisaties via het kaartje korteketenproducenten uit hun buurt opzoeken of op zoek gaan naar wie bepaalde producten aanbiedt in de buurt van hun kampplaats. Geen webshop dus, maar wel een doorverwijsplatform. 

Als boer(in) of producent die aangesloten is bij Boeren & Buren, Voedselteams, BioForum en Wervel maak je deel uit van het Voedsel Anders-netwerk rond agro-ecologie. Deze organisaties hebben een selectie gemaakt van boeren van wie ze vermoeden dat die geïnteresseerd zijn om rechtstreeks te leveren. Boerzaam is een doorverwijs-platform en neemt geen commissie op eventuele aankopen van de jeugdbewegingen.

Boerzaam is het resultaat van een unieke samenwerking tussen korte keten-aanbieders, agro-ecologische producenten, boeren, sociaal-culturele organisaties en jeugdverenigingen. Pulse Transitienetwerk en Voedsel Anders verbinden en coördineren dit Innovatief Partnerproject met steun van de Vlaamse overheid. 

Sta je als boer vermeld op boerzaam.be en heb je geen interesse? Laat het ons weten. Wie wel opgenomen wil worden, mag ons ook een seintje geven. Voorwaarde is wel dat je producten aanbiedt die geschikt zijn voor jeugdkampen en dat je de mogelijkheid hebt om tijdelijk grotere afnames aan te kunnen bieden.