Deze bedrijven zijn genomineerd voor de BioVLAM 2025!
Dit jaar wordt opnieuw de BioVLAM uitgereikt. Deze award zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. Maak kennis met de vijf genomineerden!
De genomineerde bedrijven van 2025
De laureaten van de BioVLAM 2025 zijn Brothway (Michelbeke), VOF den Boogerd (Zelem), Great Moments (GR’EAT) (Kortenberg), Het Land van Melk en Honing (Diksmuide) en Het Polderveld (Knokke-Heist).
Brothway – Frederiek Ballière

Brothway staat voor duurzaam geproduceerde, gezonde, 100% biologische drinkbouillons zonder toegevoegde smaakversterkers of bewaarmiddelen. De basisproducten van hun product Chicken Curcuma zijn kippenbeenderen, ui, wortel, gember, appelciderazijn, zout, peper en een royale hoeveelheid kurkuma. De bouillon wordt aangeboden in glazen flesjes van 180 ml. Brothway werkt samen met lokale producenten en investeert in duurzame energie en productieprocessen.
VOF Den Boogerd – Maarten Gelders

Het familiebedrijf Den Boogerd plant, beheert en baat authentieke hoogstamboomgaarden uit op biologische wijze. Daarbij besteden ze zowel veel aandacht aan de geteelde fruitrassen als aan de samenstelling van de onderbegroeiing en het waterbeheer. De boomgaard wordt zo een vorm van economisch rendabele agroforestry. Alles wat de boomgaarden voortbrengen, wordt verkocht of verwerkt tot product (sap, stroop, gelei, olie).
Great Moments (GR’EAT)– Amélie de Cartier

Sinds 2015 bakt het bedrijf GR'EAT onder andere biologische en glutenvrije granola. De laatste nieuwe toevoeging aan het assortiment zijn biologische, prebiotische porridges in twee smaken. Ze zijn biologisch, glutenvrij, bevatten veel vezels en eiwitten, en bevorderen een gezonde spijsvertering. Qua verpakking en transport kiest het bedrijf voor duurzame opties. Het bedrijf blijft inzetten op innovatie, door voortdurend nieuwe producten te ontwikkelen die aansluiten bij nieuwe voedingstrends.
Het Land van Melk en Honing – Johan en Isabel Boussemaere

Johan en Isabel Boussemaere-Delanote van Het Land van Melk en Honing houden melkkoeien met veel aandacht voor de kwaliteit van de weides en de bodem. De rauwmelkse kaas, bekroond met twee gouden medailles op de Belgian Cheese Awards, is het resultaat van een gezonde bodem, een rijk microbioom en een natuurlijke veehouderij die de biodiversiteit versterkt. Door hun zelfredzame aanpak en minimale afhankelijkheid van externe input, tonen zij aan hoe biologische landbouw niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal toekomstbestendig kan zijn.
Het Polderveld – Lieven Devreese

Het Polderveld doet in eerste instantie aan CSA-landbouw (Community Supported Agriculture): in ruil voor een jaarbijdrage ontvangen deelnemers een deel van de oogst. Bijzonder is dat Het Polderveld ook een innovatieve samenwerking heeft met het ziekenhuis AZ Zeno, waarbij de biologische groenten rechtstreeks van het veld op het bord van de patiënten belanden. Deze unieke aanpak combineert ecologische duurzaamheid met sociale impact: het verkort de keten drastisch, vermindert voedselverspilling, en versterkt de band tussen boer en zorginstelling. Door hun kennis te delen via het project ZoBio inspireert Het Polderveld andere bioboeren en zorginstellingen in Vlaanderen.
Selectie van de winnaar
De winnaar van de BioVLAM wordt geselecteerd op drie categorieën: passie voor bio, innovatie en duurzaamheid. In augustus zal de vakjury de vijf genomineerde bedrijven bezoeken om de finale beslissing te nemen. Genomineerde biozaakvoerders krijgen zo de kans om meer toelichting te geven over hun innovatie, en deze ook in de praktijk aan de jury te tonen.
Nieuw dit jaar is dat het publiek ook een stem krijgt. Via de website www.allesoverbio.be kan iedereen in augustus een stem uitbrengen op de laureaat van zijn/haar keuze.