Federale overheid werkt uitzonderingsprocedure uit voor etikettering door tekort aan grondstoffen

27 april 2022

Het conflict in Oekraïne leidt tot een tekort aan bepaalde grondstoffen. Sommige voedingsproducenten moeten dus hun receptuur aanpassen. Die wijzigingen moeten ook vermeld worden op de verpakking, maar de federale overheid voorziet nu een tijdelijke uitzonderingsprocedure. 

Afbeelding

De tijdelijke uitzonderingsprocedure is als volgt: ondernemingen die niet in staat zijn de verpakking of etikettering van hun producten onmiddellijk aan te passen, mogen die producten verder verhandelen, op voorwaarde dat ze de consument op een alternatieve manier daarover informeren.

Daarvoor werd speciaal een online platform gecreëerd. Daarin kunnen ondernemingen voor elk betrokken product aan de overheid doorgeven welke ingrediënten zijn gebruikt ter vervanging van de grondstoffen waaraan een tekort is.

In sommige gevallen is de uitzonderingsprocedure niet van toepassing. Het platform kan dus niet altijd worden gebruikt. De volledige voorwaarden voor de toepassing van de procedure (PDF, 247.1 KB) vind je op de website van de FOD Economie. Je vindt er ook tips voor het melden van veranderingen in allergenen en voedingsinformatie.

Op de website van FOD economie vind je nog veel meer informatie over deze uitzonderingsmaatregel. 

Afbeelding
""