Kopergebruik in biologische wijnbouw niet hoger dan in gangbare wijngaarden

07 mei 2025

Een nieuwe Zwitserse studie onderzocht het pesticidengebruik in Zwitserse wijngaarden, zowel bio als gangbaar. Daarnaast keken ze ook naar sporen van koper. In gangbare wijngaarden blijken evenveel sporen van kopergebruik te vinden dan in bio. 

De Zwitserse onderzoekers gingen in 59 biologische en gangbare wijngaarden in Zwitserland op zoek naar sporen van 146 chemische pesticiden en naar sporen van koper. 

In gangbare wijngaarden vond men sporen van tot 60 chemische pesticiden per wijngaard. Bij biologische wijngaarden lag dat een stuk lager, maar uit de analyses daar bleek wel hoe persistent bepaalde pesticiden kunnen zijn, meer dan op voorhand werd verwacht. Zelfs in wijngaarden waar al 20 jaar biologisch werd geteeld waren residu’s te vinden van 32 pesticiden, die te wijten waren aan historische vervuiling.   

Koper mag in biologische landbouw gebruikt worden, maar ligt ook onder vuur. Het wordt vaak gebruikt als argument tegen bio. Daarbij wordt beweerd dat biologische wijngaarden een sterker vervuilde bodem zouden hebben omwille van het kopergebruik. De onderzoekers zijn hierin duidelijk: de koperconcentraties in de biologische en gangbare wijngaarden zijn gelijk. Het is dus niet zo dat Zwitserse biowijnbouwers meer koper gebruiken dan hun gangbare collega’s, die daarnaast tal van andere chemische pesticiden inzetten. 


 

Zwitserse biowijnbouwers gebruiken niet meer koper dan hun gangbare collega’s, die daarnaast tal van andere chemische pesticiden inzetten.

De biologische sector wil streven naar een landbouw met minder pesticidengebruik en gebruikt dus geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. In de biologische teelt komen preventieve maatregelen op de eerste plaats. Een gezonde bodem, een ruime vruchtwisseling, het gebruik van gezond uitgangsmateriaal en een goede bedrijfshygiëne liggen aan de basis van een weerbaar bedrijfssysteem waarin ziekten en plagen minder gemakkelijk doorbreken. Enkel indien echt nodig, gebruiken biologische landbouwers biopesticiden zoals koper. Maar ook dat wil de sector zoveel mogelijk vermijden:  op lange termijn wil de biosector ook het gebruik van koper helemaal uitfaseren. Dat vraagt nog heel wat onderzoek naar mogelijke alternatieven.