Nieuw product verwerkt reststromen van biologische korteketenboerderijen
Met het project BioFerment zoeken we naar manieren om reststromen van bioboerderijen niet verloren te laten gaan. De eerste resultaten zijn er nu. Afgelopen vrijdag werd Gützi gelanceerd: een lijn van gefermenteerde producten op basis van oogstoverschotten.
Gützi ontstond uit een samenwerking tussen enkele bioboeren en fermentista Bella and the Yeast. Gützi brengt momenteel vier gefermenteerde producten op de markt: kimchi, kraut, gepekelde groenten en hotsauce. Je vindt alle informatie op de website van Gützi.
Deze gezonde, lang houdbare producten zijn gemaakt met groenten die anders weggegooid zouden worden. Op die manier wil het project BioFerment bijdragen tot het vermijden van voedselverspilling.
Het project werd vorige week vrijdag voorgesteld tijdens een proeverij in de biologische winkel Rico Lab in Antwerpen.
De volgende stap in het project is de opschaling van de productie. vandaag worden alle producten handmatig verwerkt in het atelier van Isabelle Quirynen van Bella & The Yeast.
Daarom zoekt BioFerment naar een verwerkend en/of maatwerkbedrijf dat mee wil instappen. Zo zou het verhaal nog sterker worden: overschotten redden, lokale bioboeren ondersteunen én kansen creëren voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. Maar ook andere partners – boeren, verwerkers, winkeliers – kunnen helpen om dit project te doen slagen en zo mee te helpen in de strijd tegen voedselverspilling.
Heb je interesse? Neem dan contact op met Lisa Benoot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
