Oekraïense zonnebloem belangrijk voor Belgisch bio-ei

28 maart 2022

Met 400.000 hectare biologisch akkerland stut het land ook de bio-consumptie in West-Europa. Ook voor biologisch voeder staat de grondstoffenmarkt in brand.

Vilt.be publiceert een uitgebreid artikel over hoe de oorlog in Oekraïne ook gevolgen heeft voor de biologische pluimveehouders in Vlaanderen. Een aantal takken van de biologische veehouderij zijn immers afhankelijk van de Oost-Europese en Oekraïense akkerbouw. 

Vooral de zonnebloemteelt in het gebied rond de Zwarte Zee is belangrijk. Voor de biologische kippenhouderij zijn de zonnebloemschilfers belangrijk. 

In het artikel komt o.a. BioForum-medewerker Laura Van Vooren aan het woord: “Voor het dierenwelzijn zou het slecht nieuws zijn als we zonder zonnebloemschilfers vallen. Vandaag al zitten we met de ophokplicht door de vogelgriep waardoor de pluimveehouders extra afleiding moeten voorzien. Zonder het optimale rantsoen kan dat tot pikkerij leiden.”

De marktomstandigheden zitten dus niet goed voor de biologische pluimveehouders, maar de prijs van een bio-ei stijgt niet evenredig mee, aldus biologisch pluimveehouder Ben Konings in het artikel: "De pakstations moeten er bij de supermarkten harder op aandringen om de prijzen te laten volgen. Met alle prijsstijgingen die er zijn moeten we toch minstens naar een prijs van 20 cent voor de kippenhouder kijken."