Succesvolle editie van de Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’

15 september 2022

Op dinsdag 13 september ging in Tongeren de vierde editie van de Netwerkdag en beurs ‘Techniek in bio tuinbouw’. Bert Vandergeynst van gastbedrijf Aardevol kreeg er de Innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt. 

Anouk Moorter

De organisatie van de Netwerkdag is een gezamenlijk initiatief CCBT, PCG, Inagro, Proefcentrum Pamel, pcfruit, PSKW, PCS, Pibo Campus, Bioforum en Boerenbond, dit keer in samenwerking met de provincie Limburg. Alle vijf de Vlaamse provincies ondersteunen deze tweejaarlijkse Netwerkdag voor bioboeren, die steeds in een andere provincie plaatsvindt.

Kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven maken een groot deel uit van de Vlaamse biologische landbouw en er is nog steeds jaarlijks een belangrijke nieuwe instroom. Bij de groei naar een verdere professionalisering is er vanuit deze sector een sterke vraag naar een passende mechanisatie en accommodatie. Op de Netwerkdag werd vraag en aanbod samengebracht, en konden tuinders en toeleveranciers naar hartenlust uitwisselen. 

Demonstraties van nieuwe machines voor onkruidbeheersing zijn steeds een belangrijk onderdeel van de dag. Maar ook andere thema’s, zoals irrigatie, bodembewerking, kleinschalige pluimveehouderij, tunnelteelten en bio snijbloemen kwamen deze keer aan bod via demonstraties en workshops. 
 

Innovatieprijs

Tijdens de middagpauze werd opnieuw de Innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt. Deze Innovatieprijs is een wedstrijd voor landbouwers die zelf machines bouwen of technische innovaties bedenken, en past binnen het Boer Bricoleurs-netwerk waarvan CCBT ook een initiatiefnemer is. De aanwezige bezoekers mochten stemmen op hun favoriete innovatie uit de 10 inzendingen. Limburgs gedeputeerde Inge Moors mocht uiteindelijk de prijzen uitreiken.

Het was Bert Vandergeynst zelf, van het gastbedrijf Aardevol, die met de eerste prijs ging lopen! Hij maakte een antiworteldoek-nietjesmachine, een handige tool om antiworteldoek vast te zetten in de grond én de pinnen op een gemakkelijke manier terug los te trekken. Biologisch akkerbouwer Thierry Beaucarne stal de show én de tweede plaats met een treffler-wiedeg, getrokken werd door een paard; de ‘Hippowiedeg’. En de derde plaats ging naar een eenvoudige maar heel handige hack van een kinderbuggy door Luc Goemaere. Deze ‘flexi-buggy’ wordt op de Grenshoeve gebruikt als oogstkar, maar ook om zittend en laag bij de grond te kunnen werken aan de tunnelteelten.