Vlaamse regering keurt nieuwe biowetgeving principieel goed

07 september 2021

Dat de Europese biowetgeving vanaf 2022 verandert, is al langer bekend. Nu heeft ook de Vlaamse regering het nieuwe Vlaamse rechtskader principieel goedgekeurd. 

Een nieuwe biowetgeving is een werk van vele jaren en kent heel wat stappen en niveaus. Bij de uitvoering van de Europese verordening spelen ook de lidstaten een rol. Ze hebben belangrijke bevoegdheden zoals het opzetten van het biocontrolesysteem. Daarom moet ook de nationale wetgeving die uitvoering geeft aan het Europese rechtskader aangepast worden. Omdat landbouw in ons land een regionale bevoegdheid is, is de Vlaamse overheid hier mee bezig. Die heeft de voorbije maanden adviezen ingewonnen bij de SALV over de nieuwe Vlaamse biowetgeving. Achter de schermen was ook BioForum partner om de belangen te behartigen van de Vlaamse bio-ondernemers. 

Dat proces is nu achter de rug. Het Besluit van de Vlaamse Regering over de biologische productie ligt klaar en is nu naar de Raad van State. Dat is de laatste stap voor definitieve goedkeuring. Op 1 januari 2022 zal de nieuwe biowetgeving van toepassing worden en zullen bio-ondernemers zich aan een aantal nieuwe regels moeten houden. 

Voor biologische verwerkers organiseren we op 26 oktober trouwens een infodag over de nieuwe regels. Zo ben je helemaal voorbereid tegen 1 januari. Inschrijven kan hier.