Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2024?

12 juni 2024

De vijf genomineerden van de BioVLAM 2024 zijn bekend. De BioVLAM, een initiatief van de biosector en VLAM, bekroont een gepassioneerde bio-ondernemer die innovatief en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel draagt. 

Bij de BioVLAM draait alles om innovatie, duurzaamheid en passie voor bio. De BioVLAM is een jaarlijkse erkenning voor een biobedrijf uit de Vlaamse biosector dat gedreven is door innovatie en duurzaamheid en dat de bioboodschap enthousiast wil uitdragen.

De uitreiking van de BioVLAM 2024 vindt plaats in september. De laureaat krijgt een trofee en een videoreportage over het project op www.allesoverbio.be en treedt een jaar lang op als ambassadeur voor bio.

 

 

Maak kennis met de vijf genomineerden

Met stuk voor stuk knappe projecten kapen vijf biobedrijven een nominatie voor de BioVLAM 2024 weg. Waaruit bestaat hun innovatieve project en hoe reageren de zaakvoerders op hun nominatie?

Bioboerderij de Vleterbeek - Poperinge

Bioboer José Metsu stapte in het PPILOW-project en installeerde een innovatieve buitenhut op de weide voor zijn biovarkens. Deze hut verhoogt het comfort van de varkens en maakt ook beter zichtbaar voor klanten hoe de dieren genieten van het buitenleven.

 

Ik had al een paar keer mijn kandidatuur gesteld, dus ik ben heel blij dat ik nu genomineerd ben! Misschien omdat mijn bedrijf nog meer bio-minded is geworden? Ik vind het gezondheidsaspect bij dieren erg belangrijk en ik zou graag de bekendheid van bio zien groeien.

Jose Metsu - De Vleterbeek

BLOMMM - Gent

Als eerste biogecertificeerde bloemenwinkel in België heeft BLOMM een 100% lokaal en biologisch aanbod van verse bloemen. Die komen van lokale bioproducenten, en sinds vorig jaar ook van het eigen bloemenveld. Geen enkele bloem heeft ooit gevlogen, en waar mogelijk worden de boeketten op de fiets geleverd. De winkel volgt de seizoenen, dus in de winter vind je er o.a. gedroogde bloemen.

 

Ik vind het geweldig dat ik genomineerd ben, het is een hele eer! Het is mooi dat ons werk om biobloemen op de markt te brengen geapprecieerd wordt en op deze manier onder de aandacht komt. Het was niet evident om de bloemenwinkel te certificeren voor bio, we hopen dat ons voorbeeld anderen kan inspireren.

Paulien Verhaest - BLOMMM

Pajottenlander - Meise

Pajottenlander (Meise)

Als sappenproducent produceert Pajottenlander ‘Fruji’, een bruisende biofrisdrank op basis van lokale, verse, biologische vruchtensappen. Deze frisdranken zijn dus niet van fruitconcentraten gemaakt, maar wel van sappen, waardoor de vitaminen en mineralen maximaal bewaard worden. Ook bevatten ze geen additieven, de smaak komt rechtstreeks van de natuurlijke ingrediënten. Er is keuze uit zeven soorten.

 

Geweldig dat we genomineerd zijn! We doen niet vaak mee met prijzen maar deze vonden we de moeite waard! We zien graag meer aandacht voor het verschil tussen ‘natuurlijke’ en ‘biologisch gecertificeerde’ dranken.

Camille Depuydt - Pajottenlander

't Goed ter Heule - Lauwe

Dit gemengde bedrijf streeft in alles naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. Het doel is om volledig zelfvoorzienend te zijn. ’t Goed ter Heule heeft een zelfpluktuin, een mooie hoevewinkel en ook een gezellig Eetkaffee. De groenteresten gaan naar de dieren en de mest gaat naar het land, zo is de biocirkel rond.

 

We zijn super vereerd dat we genomineerd zijn! Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn. We willen liefst volledig zelfvoorzienend zijn en de biocirkel sluiten, zodat er niets verloren gaat en er amper afval is. Bio is voor mij een basisbehoefte - waarom zou je jezelf niet de beste kwaliteit geven?

Justine Dewitte - 't Goed ter Heule

Vitaetom - Zwijndrecht

Vitaetom teelde dit jaar voor het eerst biologische ‘Ruby Red’ pruimtrostomaten, met een dieprode kleur. Een nieuwe bioteelt is altijd een uitdaging, maar de eerste oogst leverde een goed resultaat op. Met dit toegankelijke product wil Vitaetom consumenten in het brede retailsegment laten kennismaken met smaakvolle biologische groenten. Vitaetom was ook genomineerd in 2022.

 

Ik ben verrast dat ik genomineerd ben! Het voelt als een eer aan, echt. Ik ben al lang bezig met de opstart van de biologische Ruby Reds, en de oogst is veelbelovend. Dus daar ga ik zeker mee verder. Het is mijn droom om bio nog meer te promoten, we willen allemaal dat bio verder groeit!’

Koen Van Hauteghem - Vitaetom

Jurybeoordeling

In de zomermaanden zal de professionele vakjury de vijf genomineerde bedrijven bezoeken om van nabij kennis te maken met de projecten, en zo de finale beslissing te kunnen nemen. De genomineerde bio-ondernemers krijgen de kans om meer toelichting te geven over hun project, en dit in de praktijk aan de jury te laten zien.

De vakjury beoordeelt de projecten op basis van passie, innovatie en duurzaamheid. Aspecten die bekeken worden zijn: Wat zijn de inzet en het engagement van de persoon en/of het team voor de Vlaamse biosector? Levert dit vernieuwende product of concept een innovatieve bijdrage aan de Vlaamse biosector? In welke mate speelt de visie op continue verduurzaming een rol bij het concept?