Biowetgeving

Je kan voedingsproducten niet zomaar biologisch noemen. Bio-ondernemers moeten zich houden aan een hele set regels, die beschreven staat in de Europese biowetgeving. 

Europees... en Vlaams

De basisvoorwaarden voor biologische productie liggen vast in Europese Verordeningen. Ze gelden dus in alle Europese lidstaten. Het zijn diezelfde lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de correcte uitvoering van deze regels. In België is landbouw een gewestelijke bevoegdheid. Vlaanderen is dus verantwoordelijk en zij kunnen aanvullende regels opstellen. Voor concrete vragen over wetgeving kan je steeds contact opnemen met onze adviseur Wetgeving of je controleorganisatie. Je vindt de officiële Europese en Vlaamse wetteksten ook op de website van de Vlaamse overheid.  

Bio en de wet

Onze publicatie Bio & de wet maakt je op een heldere manier wegwijs door alle Europese en Vlaamse wetteksten die betrekking hebben op de biosector. Bio & de wet bestaat uit vier onderdelen: dierlijke productie, plantaardige productie, verwerking van levensmiddelen en verwerking van veevoeders. Deze publicaties bevatten de biowetgeving vanaf 1 januari 2022. 

Afbeelding
bio en de wet cover dierlijke productie

Dierlijke productie
Laatst aangepast februari 2023

Online lezen

Afbeelding
bio en de wet plantaardige productie cover

Plantaardige Productie
Laatst aangepast februari 2023

Online lezen

Afbeelding
cover bio en de wet verwerking

Verwerking
Laatst aangepast februari 2023

Online lezen

Afbeelding
bio en de wet cover verwerking veevoeders

Verwerking veevoeders
Laatst aangepast februari 2023

Online lezen

Infofiches

Op onderstaande infofiches vatten we de nieuwe biowetgeving (in werking sinds 1 januari 2022) samen voor verschillende categorieën.