Biowetgeving

Je kan voedingsproducten niet zomaar biologisch noemen. Bio-ondernemers moeten zich houden aan een hele set regels, die beschreven staat in de Europese biowetgeving. 

Europees... en Vlaams

De basisvoorwaarden voor biologische productie liggen vast in Europese Verordeningen. Ze gelden dus in alle Europese lidstaten. Het zijn diezelfde lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de correcte uitvoering van deze regels. In België is landbouw een gewestelijke bevoegdheid. Vlaanderen is dus verantwoordelijk en zij kunnen aanvullende regels opstellen. Voor concrete vragen over wetgeving kan je steeds contact opnemen met onze adviseur Wetgeving of je controleorganisatie. Je vindt de officiële Europese en Vlaamse wetteksten ook op de website van de Vlaamse overheid.  

Bio en de wet

Onze publicatie Bio & de wet maakt je op een heldere manier wegwijs door alle Europese en Vlaamse wetteksten die betrekking hebben op de biosector. Bio & de wet bestaat uit vier onderdelen: dierlijke productie, plantaardige productie, verwerking van levensmiddelen en verwerking van veevoeders. Deze publicaties bevatten de biowetgeving zoals ze is voor 1 januari 2022. 

Afbeelding
bio en de wet cover dierlijke productie

Dierlijke productie
Laatst aangepast januari 2020

Online lezen

Afbeelding
bio en de wet plantaardige productie cover

Plantaardige Productie
Laatst aangepast januari 2020

Online lezen

Afbeelding
cover bio en de wet verwerking

Verwerking
Laatst aangepast januari 2020

Online lezen

Afbeelding
bio en de wet cover verwerking veevoeders

Verwerking veevoeders
Laatst aangepast januari 2020

Online lezen

Nieuwe biowetgeving vanaf 2022

Op 1 januari 2022 zal er een nieuwe biowetgeving in werking treden. Een aantal regels zullen dan veranderen. In de infofiches die hieronder staan, vatten we de belangrijkste wijzigingen samen, zodat jij je er als biologisch ondernemer alvast op kan voorbereiden.